Tragedia de pe halda de zgura de la Hunedoara s-ar putea muta in curtea Garzii de Mediu, care sustine ca a facut anual controale, dar nu a gasit nicio neregula. Totusi, doi oameni au murit ingropati in sute de metri cubi de zgura, iar procurorii care instrumenteaza dosarul ar putea cauta si cauzele tragicului accident, nu doar efectul.

Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a intocmit un dosar de cercetare penala care vizeaza tragedia produsa la jumatatea lunii noiembrie 2011 pe halda de zgura de la Hunedoara, cand doi oameni si-au pierdut viata ingropati in sute de metri cubi de zgura. Vorbim despre accidentul cu consecinte extrem de grave produs pe portiunea concesionata de SC Agregate Buituri (fosta Granpet) de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara.

La acel moment, o bucata mare de zgura, de 30 de metri inaltime, a cazut peste utilajele cu care muncitorii lucrau, acestia fiind ingropati sub sute de metri cubi de zgura. Dincolo de aspectele de latura penala pe care le-ar putea descoperi – sau nu – procurorii, raman mai multe aspecte legate de avizele de mediu, care contravin legilor in vigoare, conform factorilor autorizati, si care nu au fost descoperite, la absolut nici un control de reprezentantii Garzii de Mediu Hunedoara. Georgeta Barabas, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara, a precizat ca proprietarul haldei, Arcelor Mittal, a incredintat, prin contracte comerciale, exploatarea haldei, atat pentru scoarta metalica, cat si pentru zgura. „Autorizatia de mediu pentru cei doi operatori a fost emisa pentru exploatare integrala. Unul dintre operatori a respectat autorizatia, in timp ce celalalt a facut cum a vrut”, a declarat Barabas, referindu-se la operatorul in „ograda” caruia s-a produs tragedia, respectiv Agregate Buituri. De fapt, firma s-a axat doar pe scoarta metalica, in timp ce zgura ar fi fost redepozitata la intamplare. Iar problemele nu se opresc aici. Agregate Buituri a subcontractat lucrarea catre mai multi operatori, carora le-a „transmis” implicit si autorizatia de mediu obtinuta in decembrie 2006, fara sa parcurga pasii legali.

„Autorizatia de mediu este transferabila de catre autoritatea emitenta, dar nu este transmisibila. Firma trebuia sa ne solicite sa transferam autorizatia catre un alt operator, dar acest lucru nu s-a intamplat. APM este obligata de legislatia in vigoare sa stabileasca masuri reparatorii pentru repararea prejudiciului adus mediului in perioada celor 5 ani de functionare haotica. Functionare haotica inseamna ca au extras doar o parte din deseurile de pe halda, respectiv scoarta metalica, iar zgura au depozitat-o necontrolat”, a mai spus directorul APM Hunedoara.

Garda de Mediu nu vede nereguli

Din punct de vedere al Agentiei de Protectie a Mediului, este clar ce se va intampla de acum in acolo. In schimb, lucrurile ar fi putut fi stopate intre timp de Garda de Mediu, care are atributii de control, insa comisarii Garzii de Mediu nu au vazut si nici nu vad nicio neregula legata de acest aspect.

„Firmele care au lucrat pe halda de zgura au lucrat ca subcontractanti ai societatii Agregate Buituri. Din punctul meu de vedere este suficienta autorizatia de mediu emisa pentru cele doua firme care au incheiat contracte cu Arcelor Mittal”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan. El sustine ca planul de exploatare a fost respectat si, cel putin odata pe an s-au efectuat verificari planificate, la care se adauga controalele neplanificate, facute in urma unor sesizari sau solicitari. ªi s-a aplicat cel putin o amenda.

„In 2006 s-a aplicat o amenda pentru nerespectarea autorizatiei de mediu, in valoare de aproximativ 600 de milioane de lei”, a precizat leful Garzii de Mediu Hunedoara. Era perioada in care s-a produs o alunecare semnificativa pe halda de zgura, de aproximativ 3 milioane de tone, dar de atunci, spune Cristian Moldovan, nu s-au mai inregistrat nereguli ori alunecari masive.

Carmen Cosman