Monument “rece” care emana caldura spirituala. La 10 km vest de Hateg se afla biserica din Densus, un straniu monument al crestinismului, construit cu materiale de constructie din templele romane. Ar putea fi primul edificiu crestin de pe teritoriul Romaniei. Spunem poate, deoarece istoricii nu au reusit sa descifreze inca taina bisericii din Densus. 

Exista mai multe teorii: ca ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci, ca ar fi fost la origine un templu roman inchinat zeului Marte sau ctitorie a gotilor din secolul IV. Biserica este atestata documentar din 1280, dar cercetari recente sustin ca ar putea fi mult mai veche. Exista si teorii care o plaseaza in secolul IX. 

Biserica cu hramul “Sfantul Nicolae” din Densus a fost ridicata din piatra in secolul al III-lea pe plan central cu


caractere romanice. Are naosul patrat suprapus central de un turn sprijinit de patru stalpi masivi in jurul carora se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta semicilindrica. Spre est are absida semicircular cu un diaconicon pe latura sudica. Pe latura sudica sic ea de vest au fost adaugate incaperi anexe. In interiorul monumentului se afla o valoroasa picture murala ce dateaza din prima jumatate a secolului XV.

Biserica din Densus e construita din blocuri de marmura, coloane, capiteluri, statui, tuburi de canalizare culese din capitala romanilor, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care se afla la 10 km distanta sud. O coloana interioara e facuta dintr-o masa de sacrificiu romana, pe acoperisul bisericii strajuiesc doi lei funerari romani. Arhitectura e ciudata si nu poate fi incadrata in niciun curent cunoscut de arhitectura. Picturile de pe registrele superioare ale peretilor naosului si de pe altar apartin zugravului Stefan. Semnatura lui se vede si astazi.

In biserica din Densus se slujeste si astazi, fiind singurul lacas sfant de o asemenea vechime in care s-a slujit fara intrerupere, dupa ritul ortodox, de la infiintare si pana astazi. Credinciosii vin si de la 4 km distanta, pe jos, pentru a asista la slujba de la Densus.

Raul IRINOVICI