Greva minerilor din martie îi lasã reci pe actualii guvernanti, aceiasi care erau sutã la sutã de partea minerilor în martie anul acesta. Peste 5000 de ortaci de la cele sapte exploatãri miniere din Valea Jiului au declansat proteste, la începutul lunii martie, dupã ce li s-a refuzat majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, la 700 de lei, si cresterea pretului cãrbunelui livrat producãtorilor de energie.

Minerii au reclamat atunci nerespectarea de cãtre Guvern a unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, în baza cãruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizatã, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10%.

PDL-istii au cedat în urma grevei minerilor si le-au dat majorarea promisã, însã actualul guvern USL vrea sã le-o ia înapoi printr-o actiune judecãtoreascã.

Deputatul Monica Iacob-Ridzi îi solicitã public ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, retragerea actiunii de recurs fãcutã de minister pentru diminuarea drepturilor salariale câstigate de minerii din Valea Jiului în cursul acestui an. Solicitarea deputatului de Valea Jiului vine ca urmare a faptului cã minerii au obtinut în Instantã acordarea drepturilor salariale majorate cu 10 la sutã pentru toti angajatii, precum si majorarea sporului de periculozitate de la 600 la 700 de le, dar Ministerul Economiei pretinde cã nu are bani pentru acordarea acestei cresteri salariale. “Orice revenire la aceastã decizie, orice nerecunoastere a drepturilor câstigate în instantã de minerii din Valea Jiului  ar atrage dupã sine grave perturbãri ale activitãtii economice si productive la nivelul Companiei Nationale a Huilei. Modificãrile salariale câstigate si recunoscute de instantele judecãtoresti au produs efecte economice si juridice la nivelul Companiei Nationale a Huilei, având totodatã si impact psihologic asupra minerilor din Valea Jiului”, spune Monica Iacob Ridzi.

Mai mult, deputatul Monica Iacob Ridzi considerã cã decizia Ministerului si a Companiei Nationale a Huilei de a înainta recurs la sentinta datã de Tribunalul Hunedoara  vine în contradictie chiar si cu rectificarea bugetarã aprobatã de Guvernul României, motiov pentru care îi solicitã ministrului Daniel Chitoiu retragerea actiunii de recurs înaintatã la Curtea de Apel Alba Iulia pentru desfiintarea deciziei date de Tribunalul.

“Recursul asumat de Minister si Compania  Nationalã a Huilei poate conduce la o situatie  fãrã precedent pentru minerii din Valea Jiului si nu doar pentru cã vor pierde cei 10 la sutã câstigati, dar vor trebui sã returneze sumele de bani încasate în perioada februarie – noiembrie 2012. Acest demers ar putea produce disfunctionalitãti grave în activitatea Companiei Nationale a Huilei. Având în vedere cã suntem în perioada de iarnã, o stare de nemultumire iminentã în rândul minerilor ar putea genera blocarea activitãtii de productie si în acest mod cantitatea de cãrbune necesarã Termocentralei Paroseni nu va mai putea fi asiguratã. Situatie care ar duce la sistarea livrãrii agentului termic pentru populatia din localitãtile Vãii Jiului. În calitatea mea de deputat din Valea Jiului, vã solicit respectuos retragerea actiunii de recurs înaintatã la Curtea de Apel Alba Iulia pentru desfiintarea deciziei date de Tribunalul Hunedoara prin care minerii au câstigat mãrirea drepturilor salariale”, aratã Monica Iacob Ridzi.

Totodata, Monica Iacob Ridzi îi cere ministrului identificarea urgentã a unor solutii pentru acoperirea majorãrii drepturilor salariale, dat fiind faptul cã în motivarea recursului pe care ministerul l-a fãcut este precizat faptul  cã Ministerul Economiei “nu poate asigura nicio sumã pentru achitarea de majorari de drepturi salariale la CNH si nici nu-si poate asuma obligatia asigurarii acestor sume”.

Marius MITRACHE

Maximilian GÂNJU