În fiecare an, de Sfintii Petru si Pavel, momârlanii aflati în cãtunul de pe Slãtinioara, la doi pasi de centrul municipiului Petrosani, încing focurile.  S-au trezit dis-de-dimineatã si au pus pirostriile, iar încã de cu seara, gospodinele au pregãtit totul. Este nedeia traditionalã, pe care momârlanii locului o percep ca pe o serbare câmpeneascã, cu mâncare traditionalã, muzicã popularã si pomanã, dar pentru cei vii, aflati în putere. Ei marcheazã astfel vara si frumusetea ei.

„Este un praznic pentru noi, pentru sufletul nostru, al celor vii, nu pentru morti. E praznicul satului nostru, acum în ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, când sãrbãtorim vara”, spune o localnicã, îmbrãcatã în straiele specifice momârlanilor de pe Jiu, cusute cu fir negru. Femeile au pregãtit carnea, au tocat varza si tocana de berbec cu varzã cãlitã, mãmãligã  cu brânzã si smântânã a fiert în ceaune, doar sub supravegherea  bãrbatilor. Asa spune traditia locului, cã doar ei fac asta, iar noi l-am gãsit pe unul dintre momârlanii cei mai iscusiti frãmântând  într-un vas.

„Fac niste fãinã albã, un fel de îngrosalã, pentru carnea de oaie. Mã pricep si încerc. Nu sunt cel mai pregãtit, toti suntem, dar ne-am împãrtit pe echipe si unul dintre noi coordoneazã echipa, ca sã fie totul cât mai bine organizat. Gãtim varzã, carne de oaie si pãsat. La ora 7,00 am venit toti bãietii si ne-am apucat. De ieri am tocat carnea, varza au tocat-o femeile, noi am spãlat pãsatul si azi le-am pus la foc ”, ne-a explicat cel care, într-un restaurant adevãrat, putea fi un adevãrat chef la bucãtãrie.  Cãldura a fost dogoritoare, dar oamenii locului au amestecat cu sârg în fiecare ceaun, pânã la ora prânzului, când au pus mesele.  Momârlanii s-au pregãtit pentru 400 de invitati si, pe lângã masa traditionalã, au adus si o formatie de muzicã popularã.

Diana Mitrache