Momarlanii rad de isteria capuselor

”Pai insamna sa nu mai lucru nimic ca is capuse prin holda. Capuse is, in cate un an ii plin de ele si la animale si la gaini, da le ungem cu ulei si alea pica de pa ele. In cotete curatam si dam cu deteteu si gata. Nima n-o murit de asta. Acu i-o apucat bolunzala ca is capuse prin lume. Astia chiar nu au de lucru” – Lucaci Bolundut, Coasta-Livezeni.

Lumea a uitat ca aproape fiecare boala isi are leacul, batranii nostri si chiar cei mai tineri care au avut interesul sa se aplece asupra invataturilor acestora stiu multe metode  care sunt recunoscute si de medici pusi in fata faptului implinit.

Isteria capuselor din ultima vreme i-a facut pe momarlanii din Valea Jiului sa-si faca cruce de amploarea fenomenului spunand ca lucrurile sunt atat de simple, dar ca lumea a innebunit cu siguranta.

Pe strada Digului din Colonia Petrosani, de-a lungul Jiului, oamenii se plangeau ca acolo exista capuse si ca au anuntat Primaria, care le-a promis ca va veni pentru a stropi zona cu insecticide pentru ca acolo se joaca copiii de pe strada respectiva si deci exista pericol mare de imbolnavire. Aflati in zona, doi barbati, cu straite specific momarlanesti pe umar, ii priveau consternati, mai ales cand unul dintre locuitorii Coloniei striga in gura mare vecinei sale sa-si omoare catelul pentru… a nu raspandi capusele.

”Or is prosti, or cineva le baga prostii in cap. Pai insamna sa nu mai lucru nimic ca is capuse prin holda. Capuse is, in cate un an ii plin de ele si la animale si la gaini, da le ungem cu ulei si alea pica de pa ele. In cotete curatam si dam cu deteteu si gata. Nima n-o murit de asta de cand ma stiu. Acu i-o apucat bolunzala ca is capuse prin lume. Astia chiar nu au de lucru. Mai de mult, cand eram si eu copil, am avut si raie luata de la animale, dar ne freca mama cu lesie si ne ungea si pe noi si animelele cu creolina (dezinfectant ce contine produse gudronoase si sapun de rasina – n.n.) si in trei zile nu mai aveam nimic. Am facut si infectii, faceam buboi si mama ne lega cu frunza de nalba cu untura de iepure si a doua zi toata murdaria aia infectata iesea ca un dop si ramanea locul curat si carnea ni se vindeca repede. Cand ii aud acu ce harmalaie fac, iti vine sa razi ca doara capuse, paduchi, pureci si toate cele is de cand lumea si pamantul, dar astia parca acu au dat gaura la macaroane. Dumnezeu ne-a dat de toate pe pamant ca sa ne folosim de ele, ca au fost date cu rost” – a povestit mirat de oameni, Lucaci Bolondut, de pe Costa, venit la neamuri in Colonia Petrosaniului.

Retetele batranesti sunt eficiente si in prezent la taranii nostri, cei care stiu sa vada si sa asculte…

La oras, se pare ca civilizatia excesiva, prost inteleasa, este de multe ori daunatoare.

Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Momarlanii rad de isteria capuselor

  • 31 mai 2012 la 15:09
    Permalink

    Si au mare dreptate,traim intr-o lume isterica,sau am uitat ce a facut Flutur cu „gripa aviara” cand mii de oameni au fost fortati sa-si omoare gainile,pentru ca unii sa incaseze sume imense pentru asa zisa deratizare cu apa chioara !

Comentariile sunt închise.