Explicație halucinantă cu privire la faptul că roțile uriașe de la mina Petrila au fost tăiate pentru a fi vândute la fier vechi. Directorul Societății de Închideri de Mine Valea Jiului, Daniel Călin Sîrb spune că moletele, așa cum sunt ele numite, aparțin de mina Uricani și, ca atare, pot fi vândute acum, la fier vechi, pe bursa de mărfuri.
Mai mulți municitori au fost surpinși la mina Petrila, marți la prânz, că tăiau roțile pe care primăria și arhitecții care salvează patrimoiul, voiau să le expună. Conducerea societății care a cerut asta a afirmat acum că totul este legal și că bucățile rezultate vor fi vândute pe bursa de mărfuri, acolo unde le vor  licita.
„Moletele la care se executa fizic tăiere autogenă cu flăcără deschisă, marți dimineață, există în inventarul minei Uricani de cel puțin un an de zile, circa 10 -12 luni. Nu am avut până acum posibilitatea să le transport. Am contract de deșeu feros. Am parcurs toți pașii pe Bursa Română de Mărfuri și s-a venit la contract pentru tăiere, încărcare, transport și predare ca deșeu feros. Asta se execută la mina Petrila. Sunt moletele care au deservit puțul de extracție, dar, la ora la care vorbim, sunt în inventarul sucursalei minei Uricani”, a explicat Daniel Călin Sîrb, director SNIMVJ.
Cu alte cuvinte, ele sunt fizic la mina Petrila, dar dacă ea nu mai există ca entitate, au fost, din pix, cel mai probabil, plasate în inventarul minei Uricani. Doar așa se explică faptul că ele sunt acum tăiate și duse la fier vechi, în mod legal, dar fără știrea autorităților. De altfel, primarul din Petrila chiar i-a cerut directorului Sîrb socoteală.
„Vreau să văd dacă în contractul de evaluare sunt prinse și moletele existente în depozitul minei, pentru că noi am fi vrut să le reținem, pentru a fi expuse ulterior ”, a precizat și Vasilică Jurca, primar al orașului Petrila.
Directorul Societății de Închideri de Mine recunoaște chiar că a lucrat la mina Petrila și nu este deloc străin de ceea ce se află acolo și întărește aceste spuse chiar.
„Eu, la viața mea, am fost șef sector producție la mina Petrila, la sectorul IV, în 1999”, a mai precizat Daniel Sîrb.  Petrimetrul minei Petrila a fost ocupat în ultima vreme de diverse deșeuri, multe aduse de la Uricani sau Paroșeni, tocmai pentru că la Petrila este singurul loc cu pază. Aici SNIM plătește o firmă de pază și a împrejmuit perimetrul, iar moletele cu pricina ar putea să ajungă, tăiate, la fier vechi.
Diana Mitrache