Mizerie, conditii greu de imaginat, lipsa unei educatii si probleme care pun sãnãtatea în pericol sunt doar câteva din cazurile care i-au determinat pe inspectorii Directiei de Asistentã Socialã si Protectia Copilului sã scoatã mai multi minori din sânul familiei.
Au fost si cazuri în care problemele au fost remediate, iar copiii au ajuns înapoi acasã. Sunt cazuri grave în care se decide scoaterea copiilor din mediul familial. Inspectorii sociali sustin cã atunci când siguranta, sãnãtatea si securitatea minorilor sunt lezate se impun mãsuri drastice.
“Pe partea de protectie a copilului au fost cazuri (în care copiii au fost luati din familii), nu foarte multe, dar am avut. Nu au fost foarte multe cazuri în care s-au scos copiii din familie, dar probleme au fost destule. Am întocmit multe anchete sociale.
La nivelul anului 2019 am avut numai 5 cazuri în care copiii au fost scosi din familie în plasament la o altã familie sau la un asistent maternal, au fost reintegrati în familie 6 copii si am mai avut 11 cazuri de plasament la rude pânã la gradul 4. Aici intervin acele cazuri în care se impune plasamentul, la bunici, la fratii majori”, a declarat Cristina Mraz, director executiv DLAS Petrosani.
Sunt cazuri grave în care se decide scoaterea copiilor din mediul familial. Inspectorii sociali sustin cã atunci când siguranta, sãnãtatea si securitatea minorilor sunt lezate se impun mãsuri drastice.
“Astea sunt cazuri de protectie a copiilor. Atunci când se considerã cã drepturile copilului sunt afectate, atunci când copilul este într-o situatie de risc, sãnãtatea, demnitatea, educatie nu sunt respectate atunci se intervine scoaterea prin dispozitie în regim de urgentã. Este o situatie de risc iminent si atunci se actioneazã repede. La familia lãrgitã am avut cazuri în care mama era plecatã sau din tarã sau cu probleme de sãnãtate, copilul nu mai avea sigurantã si atunci s-au întocmit mãsurile de protectie iar copiii au fost dati, în general la bunici”, a mai spus sursa citatã.
Au fost si cazuri al cãror final a fost unul fericit, iar cei mici au fost reintegrati în familie.
“Anul acesta am avut 6 cazuri în care familia a remediat problemele. Într-un caz era vorba de 4 copii care erau dati într-un centru de plasament, mama lucra în strãinãtate, a primit locuintã din fondul locativ de stat, a remediat situatia locativã, a încercat sã revinã mai mult în tarã, a început sã lucreze în tarã si a cerut predarea copiilor în familie. S-a fãcut reintegrarea copiilor în familie. Nu se redau copiii în familie decât atunci când se considerã cã siguranta si securitatea lor este bunã”,  a mai spus Cristina Mraz.
Cosmin BACIU