Miron Cozma se alege cu plângere penalã

Miron Cozma, fostul lider al minerilor, se va alege cu o plângere penalã. Biroul Electoral Central sesizeazã organele de anchetã dupã ce fostul sindicalist din Valea Jiului a depus semnãturi false pentru a candida la alegerile prezidentiale.
„Luând în considerare cele retinute în motivarea Deciziilor Biroului Electoral Central privindu-i pe candidatii Viorel Cataramã (Partidul Dreapta Liberalã), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioti de Pretutindeni), Cãtãlin-Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Nationalã), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpãnasu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Pãnescu (candidat independent), în sensul cã s-a constatat un numãr semnificativ de semnãturi, prezentate ca apartinând unor persoane diferite, prezintã elemente de similitudine evidentã, de naturã de a influenta îndeplinirea conditiei legale referitoare la numãrul minim de sustinãtori de 200.000. Membrii BEC au înteles sã sesizeze organele de urmãrire penalã cu privire la verificarea împrejurimilor de fapt care au stat la baza constatãrilor mentionate în cuprinsul Deciziilor BEC indicate anterior”, se aratã în comunicatul BEC.
Aproape 90% dintre semnãturile depuse de Miron Cozma au fost trase la xerox, astfel cã Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii fostului lider al minerilor din Valea Jiului.
„În urma verificãrii listelor de sustinãtori, efectuatã de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat cã 270.075 de semnãturi, din totalul de 309.656, reprezintã, în fapt, fotocopii sau contin elemente de similitudine evidentã, care înlãturã prezumtia simplã de validitate a acestora”, aratã BEC în decizia de respingere a candidaturii.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a mai fost condamnat la închisoare cu executare. În 1999 a fost condamnat definitiv pentru infractiunile comise în Mineriada din 1991. A fost gratiat de presedintele Ion Iliescu în anul 2004.
Pe 13 iunie 2017, a fost trimis în judecatã, alãturi de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Mãgureanu si altii, pentru infractiuni contra umanitãtii.
Plângerea Biroului Electoral Central a fost înregistratã, miercuri, la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Sectorului 3, însã având în vedere cã dosarul cuprinde un volum mare de documente, va fi preluat de Parchetul General.
Cosmin BACIU