Mintia va fi închisă oficial!

T ermocentrala Mintia a ieșit din conservare. Urmează retragerea din exploatare și închiderea propriu-zisă. O decizie a comitetului creditorilor de la finalul anului trecut arată că termocentrala de pe Mureș nu mai este nici măcar în conservare.

Potrviit deciziei, nu mai există fonduri pentru a asigura procedura de conservare și cea de mentenanță.
Ministerul Energiei, acționarul unic al CEH, a transmis pe 9 decembrie anul trecut o adresă administratorului judiciar al companiei, prin care a solicitat „luarea măsurilor pentru retragerea din exploatare și închiderea grupurilor energetice ale Sucursalei Electrocentrale Deva, aflate în conservare”, adică obținerea aprobării creditorilor, precum și notificarea în acest sens a Dispeceratului Transelectrica și a ANRE, arată documentele administratorului judiciar.
Adunarea creditorilor, întrunită în data de 21 decembrie, a aprobat retragerea din exploatare și închiderea grupurilor energetice de la Mintia. Votul decisiv a stat în mâna Administrației Fondului pentru Mediu. Instituția deține mai bine de 48 de procente din creanțele Complexului Energetic Hunedoara. De la vot s-au abținut Hidroelectrica și ANAF.
”Mențiune: grupurile energetice din cadrul SCEH- Sucursala Electrocentrale Mintia nu mai funcționează, ca urmare a hotărârii acționarului unic- Ministerul Energiei nr. 1/23.06.2021, prin care s-a aprobat programul pentru punerea în conservare a S.E. Deva ca urmare a adresei Ministerului Energiei cu nr. 12155/VDP/28.04.2021 și a adresei Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. DEICP 129258/08.04.2021”, mai arată aportul administratorului judiciar al CEH.
În consecință, cu 100% din voturile exprimate, mai exact, 48,79% din totalul creanțelor, adunarea creditorilor a aprobat retragerea din exploatare și închiderea grupurilor energetice din cadrul SCEH-Sucursala Electrocentrale Mintia.
Monika BACIU