Pentru că nu au huilă, energeticienii sunt obligați să opreasă lucrul. Ei dau vina pe lipsa de implicare a Guvernului, pentru că, spun liderii de sindicat, ar putea fi cumpărată materia primă din import, mai multe barje fiind în portul Constanța.
Minele din Valea Jiului nu mai fac față, iar termocentrala Mintia se oprește la doar o lună de când a fost repornită. Sunt sincope ce las populația din Deva, dependentă de sistemul de termoficare, fără căldură. La fel și școlile.
„Lăsăm din nou, din păcate, cetățenii din Deva fără căldură, închidem școlile și totul din cauza lipsei de cărbune și a indiferenței guvernanților, știut fiind faptul că avem 50.000 de tone de cărbune în portul Constanța și ne trebuie doar o garanție guvernamentală către furnizor, că acel cărbune va fi plătit, ori de noi, ori de Guvern”, a spus Cristian Iștoc, lider Sindicatul Solidaritatea Mintia.
La Mintia ajunge o cantitate de huilă care, așa cum spun energeticienii, ajunge doar 5 zile. „Cu încă două trenuri din portul Contanța, am putea să funcționăm 7 zile din 7”, a mai adăugat Iștoc.
Termocentrala Mintia ar putea fi repornită peste o săptămânp, iar școlile din Deva, spitalul și populația rămân în frig.
„Va fi o situație mai aparte, din cauză că muncipiul Deva, deși nu este pe scenariul roșu, școlile vor funcționa on-line, din cauză că termocentrala de la Mintia se va închide pentru o săptămână”, a  precizat și Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Termocentrala de la Mintia a tot fost oprită în ultimele săptămâni, fie din cauza grevei minerilor, fie din lipsa de cărbune inerentă, iar energeticienii au tot cerut implicarea guvernului. Deocamdată nu s-a întâmplat nimic, iar cei care suferă de frig și în acest week-end sunt cei din Deva.
Diana Mitrache