Mintia nu a mai fost pornită de două luni. Cea mai grea iarnă la Deva

A fost cea mai grea iarnă pentru cei din Deva abonați la sistemul de termoficare, după ce Termocentrala de la Mintia a fost oprită. S-au împlinit două luni de atunci, iar școlile și grădinițele au început tot fără căldură. Nimeni nu știe exact ce se va întâmpla cu termocentrala de la Mintia, dar ceea ce este clar e faptul că nu a mai fost pornită de două luni. Liderii sindicali spun că au fost lăsați deoparte și că nimeni nu luat act de faptul că mii de oameni au stat în frig, ori că școlile încep și acum cursurile în clase neîncălzite.
„Avem două luni fix de când termocemtrala a fost oprită la zero, fără nicio perspectivă. Se pare că se dorește falimentarea ei și, probabil, trecerea către un privat. Cei mai afectați au fost cetățenii care au fost lăsați ân frig, peste 22.000, iar acum, că tot se vorbește despre începerea școlilor, la Deva, școlile sunt înghețate, chiar dacă afară a mai crescut puțin temperatura”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia. Sindicaliștii spun că așteaptă să vadă ce va prezenta ministrul Virgil Popescu în ședința de Guvern, pentru că, până acum, ei nu au fost chemați al nicio întâlnire.
„Nu avem nicio informație, iar sindicatul nostru nu a fost chemat la nicio consultare. Așteptăm să vedem la ce Memorandum se referă ministrul Energiei, în ultimele afirmații făcute public”, a mai precizat liderul de la Mintia. Termocentrala Mintia a fost oprit și pentru că nu era cărbune, dar și din cauză că nu mai se poate alinia la cerințele de mediu. Nimeni nu a mai pornit-o de atunci, iar Consiliul Județean Hunedoara, ori o altă firmă privată, sunt entități care și-au exprimat dorința de a prelua acest producător de energie.

Diana Mitrache