D eși de luni, 14 noiembrie, trebuiau să fie angajați 20 de oameni la mina Lupeni, oficialitățile spun că procesul a fost suspendat. Potrivit unui comunicat remis presei și semnat de președintele Sindicatului Muntele Darius Cîmpean, angajările se vor face, dar în următoarea perioadă, fără să fie precizată data exactă. Și asta, în condițiile în care la două dintre minele din Valea Jiului se lucrează doar pe două schimburi.

Este nevoie de personal în minele Văii Jiului, dar, deși s-a inițiat un protocol de angajare a 20 de oameni, acțiunea a fost suspendată.
Un comunicat remis presei și semnat de președintele Darius Cîmpean, de a Sindicatul Muntele, precizează faptul că ministrul Energiei Virgil Popescu a blocat angajările.
„.Cele 20 de angajări ce trebuiau făcute la E.M. Lupeni pentru sectorul transport secția benzi a cărei funcționare este blocată în momentul de față, reprezintă rezultatul Protocolului încheiat pe 20 septembrie între Ministrul Energiei și Sindicatul Muntele. Conform Protocolului, încheiat la data mai sus menționată la care nu au participat reprezentanți ai niciunui partid politic, la punctul 3 este precizat că, dacă situația o impune, se poate face un anumit număr de angajări menite să asigure cât de cât funcționarea normală a activității Sucursalelor miniere din cadrul CEH”, spun sindicaliștii de la Muntele.
Minerii și-au exprimat speranța că aceste angăjări vor fi totuși făcute în cel mai scurt timp, pentru că minele funcționează acum pe două schimburi.
„Lucrăm și ne-am adaptat activitatea în așa fel încât să facem față tuturor provocărilor pe care le avem. Am avut un program de disponibilizare. 350 de oameni au plecat în urmă cu ceva timp, așa că a trebuit să restrângem, puncete de lucru și ne-am organizat în așa fel încât să avem o zi întreagă, de dimineață până seara, pe două schimburi, ca producția să nu fie afectată”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Minerii spun că funcționarea doar pe două schimburi crează, pe lângă o producție scăzută, un risc major de închidere a abatajului de la E.M. Lupeni și au cerut cel puțin 120 de angajări la CEH în perioada următoare.
Cu personalul de acum, care scoate o cantitate scăzută de cărbune, Termocentrala Paroșeni funcționează maxim două zile pe săptămână. Dar, administrația vorbește despre angajări doar pe noua societate.
„Există un protocol semnat între domnul ministru Virgil Popescu și reprezentanții sindicatului Muntele, iar în acel protocol scrie că, la formarea noii societăți, se vor face 120 de angajări. Sperăm să se facă și să și facem noua societate, dacă nu pe 31 decembrie 2022, să fie cumva la început de an, în ianuarie 2023”,
a conchis Cristian Roșu.
Diana Mitrache