Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre energia produsă din huilă, despre viitorul mineritului de huilă, ca și despre ofertele ce au sosit pentru Mintia și despre investițiile de la Paroșeni. Ideea centrală este că mineritul se restrânge, că oamenii nu rămân pe dinafară și că sunt oferte pentru Mintia din țări străine.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus, într-un interviu acordat agenției de presă AGERPRES, că huila este în planul celor de la București și chiar că nimeni din acest bazin în care se exploatează această resursă minerală nu va rămâne pe dinafară. „Am discutat, am negociat și am dat o ultimă formă unei Ordonanțe de Urgență pentru cei care lucrează în Compania Energetică Hunedoara, pentru cea din Oltenia, cea a uraniului și Închideri de mine Valea Jiului. Vrem un plan de final pentru huilă până în 2030, cu punere în siguranță a subteranului, până în 2032.
Gândim pachete de siguranță pentru salariații care lucrează în aceste companii și nu lăsăm pe nimeni în urmă și venim, în perioada următoare, cu Ordonanța de Urgență, care permite plăți compensatorii, conform CCM și venituri de completare pentru 24 și 48 de luni”, a declarat pentru AGERPRES, Virgil Popescu, ministrul Energiei. Oficialul de la București mai spune că toate acestea fac parte din planul de decarbonare, ce impune clar restructurarea sistemului energetic bazat pe huilă. Și, a explicat în același interviu cum a ajuns Mintia să nu mai funcționeze, pentru că riscam infrigementul, dar a spus și cine vrea să o cumpere acum.
„Termocentrala Mintia a fost închisă, că figura în adresa pe care Comisia de la Bruxelles ne-a trimis-o pentru că funcționa fără autorizația de mediu. Am fost notificați că urma acțiune de infrigement și a trebuit să o oprim, că nu avea autorizație. Am notificat lichidatorul judiciar, ca să nu o vândă la fier vechi, ci cel care o va cumpăra să se asigure că va pune în locul ei altceva care să producă energie, pe gaz natural, până la 800 MWatti. Este în interiorul arcului carpatic și injecția de energie de acolo este foarte importantă, iar eu sunt convins că, la nivelul Ministerului Energiei, ne-au venit deja solicitări de la două companii străine care doresc să participe la Mintia la punerea unei noi capacități acolo. Sunt două companii, una din Israel și una din Coreea de Sud”, a mai adăugat Virgil Popescu, ministrul Energiei. Dar nu rămâne fără investiții nici termocentrala de la Paroșeni, despre care ministrul Virgil Popescu a spus că va fi și ea trecută pe gaz. „Și acolo vom trece un grup pe gaz. Că va fi gaz, sau în amestec cu hidrogen, în funcție de taxonomie, cum va fi, dar vom face acolo o retehnologizare și în paralel vom închide cele 4 mine pe huilă până în 2032”, a conchis ministrul Virgil Popescu.

Diana Mitrache