Noul ministru al Energiei, Anton Anton, sustine cã producerea energiei electrice pe bazã de cãrbune nu este eficientã, însã acesta sustine cã nu va închide termocentralalele pe bazã de cãrbune. Mai mult, noul ministru a precizat cã statul va trebui sã investeascã în retehnologizarea acestor termocentrale.
“La cãrbune avem o treime din energie produsã prin arderea cãrbunelui. Nu este eficientã, produce poluare, dar nu înseamnã cã voi închide centralele pe cãrbune. Dimpotrivã. Vor trebui retehnologizate si va trebui sã avem grijã nivelul de poluare produs de centralele pe cãrbune sã scadã. Cãrbunele va rãmâne o componentã importantã a mixului energetic”,  a spus Anton Anton, ministrul Energiei.
Ministrul a mai vorbit si de mixul energetic, dar si de hidrocentrala de la Tarnita. În tot acest timp, termocentrala de la Mintia se târãste de la o lunã la alta. La termenul de marti, instanta a fixat o nouã datã pentru judecarea  apelului, pentru data de 12 martie.
“Pentru a se lua la cunostintã de cererea de interventie accesorie depusã în cauzã de cãtre Sindicatul Solidaritatea Hunedoara si pentru a se observa întâmpinarea formulatã de cãtre Complexul Energetic Hunedoara SA cu privire la cererea de interventie accesorie formulatã de cãtre Fundatia GreenPeace SA si pentru a se emite adresã cãtre Fundatia GreenPeace SA pentru ca aceasta sã indice scopul si obiectivele,deoarece acestea nu reies din statut”, aratã solutia instantei.
Din vorbele politicienilor investitori israelieni, americani sau chinezi ar fi trebuit sã vinã sã salveze termocentrala de la Mintia.
Monika BACIU