[ Ministrul Energiei: Cărbunii vor fi înlocuiți de gaz ]

„Ne-am angajat să renunțăm la producția de energie electrică pe bază de carbune”. Este declarația scrisă de ministrul Energiei Virgil Popescu.
Declarația a fost susținută în cadrul unei conferințe la care au participat specialiști care gestionează sistemul energetic din Africa, Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, dar și din Statele Unite ale Americii. „Ne-am angajat să renunțăm la producția de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a ne îndeplini țintele de decarbonare. Vom înlocui cărbunele din marile complexe energetice cu gaz, de aceea suntem concentrați și pe gaz. De asemenea, ne dorim ca în 2026 să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele. În primul trimestru al anului viitor vom lansa un apel de proiecte din Fondul de Modernizare, iar productia de enegie cu regenerabilele este o prioritate”.
Asta a scris ministrul Virgil Popescu pe pagina Ministerului Energiei. În mediul on-line s-a desfășurat conferința ”The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities”, organizată de New Strategy Center, alături de Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA și reprezentanți ai mediului privat. Cu această ocazie, ministrul a punctat că România are nevoie de implementarea proiectelor strategice în energie, „pentru că astfel crește gradul de securitate al țării”.
Pe scurt, ministrul Virgil Popescu a spus că „Vom avea investiții în regenerabile, nuclear, gaz și să nu uităm de hidrogen, care este combustibilul viitorului. Vom investi prin PNRR pentru a dezvolta producția și distribuția de gaz în amestec cu hidrogen”.

Diana Mitrache