Ministrul Andrei Gerea face ordine la CEH

Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza personal pana la sfarsitul anului. Prezent vineri la Petrosani, ministrul energiei Andrei Gerea le-a transmis energeticienilor cao parte dintre ei isi vor pierde locurile de munca. Pe de alta parte, minerii pot sta, deocamdata linistiti.
Ministrul economiei Andrei Gerea sustine ca, pentru eficientizarea Complexului Energetic Hunedoara, este necesara o reducere de personal in randul energeticienilor din cadrul termocentralelor Mintia si Paroseni. Pe de alta parte, in ceea ce-i priveste pe mineri, unitatile miniere nu intra in planul de restructurare. Dimpotriva, directorul general al CEH, Constantin Jujan sustine ca pentru partea miniera exista un program de angajari de personal, in masura in care vor fi plecari prin pensionare a personalului din subteran.
Pe de alta parte, ministrul Andrei Gerea a declarat ca divizarea Complexului Energetic Hunedoara este o discutie ce va fi luata in calcul doar in eventualitatea in care planul de eficientizare la care se lucreaza si care trebuie finalizat pana la toamna, da gres. Intreaga strategie ce va fi cuprinsa in planul de restructurare va tine cont, potrivit ministrului Andrei Gerea, de securitatea si idenpendenta energetica. Solutiile sunt gandite acum si cu responsabili ai Comisiei Europene, dupa ce, numai in ultimul an, o societatea fara pierderi, cum a fost CEH, a acumulat 600 de milioane de lei datorii, iar cea mai mare parte, respectiv 400 de milioane de lei sunt de anul trecut. In ce priveste contractul de retehnologizare a termocentralei Mintia, un proiect de 271 milioane de dolari, semnat pe vremea ministrului Constantin Nita, unde parteneri erau chinezii, acesta a fost reziliat. Chinezii, spune ministrul Andrei Gerea veneau cu o tehnologie deja invechita si care ar fi necesitat investitii suplimentare.
Pe larg in ziarul de luni.
Diana Mitrache