Minerii și energeticienii pot ieși la pensie cu 13 ani mai devreme

„Alături de colegii mei parlamentari PSD ai județului Hunedoara am votat astăzi proiectul de lege care elimină inechitățile pentru mineri și energeticieni”.
Aceasta a fost declarația deputatului Ilie Toma din Hunedoara, pe care a postat-o pe site-ul său de socializare. Este unul dintre cei care a lucrat direct cu aceste categorii sociale, fiind, înainte de a ajunge în Parlament, director al Casei de Pensii Hunedoara.
Parlamentarul hunedorean susține că, prin proiectul de lege adoptat de către Camera Deputaților, cameră decizională, „se înlătură discriminările create ca urmare a acordării, prin ordonanțe de urgență, a beneficiului grupei de muncă pentru alte categorii de activități și se corectează, totodată, lacunele Legii nr. 197/2021, în sensul că se asimilează stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități de producție, mentenanță și asimilate, în unitățile de producție a energiei electrice în
termocentrale pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui. Textul de lege este aplicabil pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției electrice și extracției cărbunelui”.
Așadar, odată cu intrarea în vigoare a acestei norme legale, persoanele care au desfășurat activitate în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și /sau a II-a de muncă, vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, dacă au lucrat cel puțin 25 de ani în aceste condiții. Se vor avea în vedere, deci, și stagiile de cotizare realizate în aceste condiții de muncă în trecut, anterior datei de 1 aprilie 2001, nu doar cele realizate ulterior datei de 18 august 2021, data intrării în vigoare a Legii nr.197/2021.
La determinarea drepturilor de pensie pentru persoanele care vor beneficia de prevederile acestei legi, se va utiliza stagiul complet de cotizare de 25 de ani, pentru stagiile de cotizare realizate în condițiile de muncă precizate mai sus.
Pe de altă parte, în conformitate cu proiectul de lege adoptat, persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară intrării în vigoare a legii, vor putea beneficia, la cerere, de recalcularea pensiei. Dacă în urma recalculării rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit/aflat în plată anterior intrării în vigoare a legii, se va păstra cuantumul mai avantajos.
Diana Mitrache