Dat fiind istoricul Complexului Energetic Hunedoara, care a acumulat datorii istorice pentru cã nu le-a plãtit ani de zile minerilor contributiile la stat, ortacii nu sunt de acord sã li se treacã în sarcina lor plata contributiilor, de la 1 ianuarie.
Tocmai de aceea, la începutul lunii viitoare, acestia pleacã la mitingul de protest de la Bucuresti si nu vor accepta trecerea dãrilor pe fiecare angajat, chiar dacã acum situatia este oarecum la zi.
„Sindicatul Muntele va participa cu o delegatie destul de consistentã la acest miting si, de asemenea, nu sunt de acord cu transferul responsabilitãtii achitãrii taxelor de cãtre angajat, pentru cã CEH are un istoric si stim toti cã au fost perioade în care firma noastrã nu a plãtit aceste dãri, iar un transfer cãtre angajat ar crea mari probleme în viitor”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
De-a lungul anilor, mineritul Vãii Jiului a ajuns cu datorii uriase si de douã ori le-au fost sterse de cãtre stat aceste neplãti, pentru cã altfel s-ar fi intrat în faliment.
În 2008, Varujan Vosganian aprecia cã datoriile CNH erau de aproximativ 1 miliard de euro si si aveau originea în anii 1993- 96. Potrivit unei hotãrâri adoptate în decembrie 2011  de Guvern, s-au stins datoriile Companiei Huilei SA cãtre bugetul consolidat al statului, prin preluarea de cãtre ANAF a celor trei mine neviabile: Petrila, Paroseni si Uricani.
De asemenea, printr-o ordonanta de urgentã în 2014 se reduc arieratele în economie prin transmiterea cãtre Complexul Energetic Hunedoara a obligatiilor fiscale pe care Compania Nationalã a Huilei le are fatã de bugetul general consolidat. CNH avea datorii fatã de ANAF, CE Hunedoara avea fatã de CNH, deci se sting datoriile între ele si, în felul acesta, se curãtã practic Compania Nationalã a Huilei.  Proiectul de ordonantã prevedea cã CE Hunedoara va prelua o datorie de 10,84 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pe care CNH o are cãtre ANAF, Complexul Energetic Hunedoara.
Diana Mitrache