Minerii încã asteaptã un document care sã le ofere protectie socialã

Minerii din Valea Jiului încã asteaptã un document care sã le ofere protectie socialã. Numai cã  documentul întârzie a fi lansat de Executiv.
Este vorba de o nouã lege care sã înlocuiascã Orodonanta 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Actul normativ nu mai poate fi aplicat, în locul acestuia fiind necesarã  elaborarea unei alte legi sau ordonante. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici le-a promis minerilor o  astfel de lege, însã pânã acum totul a rãmas  la stadiul de promisiune.
”Avem o serie de probleme legate de ordonanta care trebuie sã înlocuiascã Ordonanta 36, care a fost promisã cã se va rezolva de cãtre ministrul Finantelor în Valea Jiului si acum este blocatã la nivelul Minsterului Finantelor. Am avut interventii, asteptãm sã vedem ce întâmplã. S-a vorbit (n.r. cu ministrul Tedorovici) prin intermediul presedintelui Confederatiei Meridian si acum asteptãm sã vedem. Promisiunea a fost  fãcutã si la Petrosani, cât si la întâlnirea pe care am avut-o la Guvern cu doamna Premier, la care a participat si dl. Teodorovici”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat  reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.  Minerii care se disponibilizeazã dar mai au un an sau doi pânã la pensie ar trebui sã fie protejati financiar pe aceastã perioadã de o nouã ordonantã, dupã ce prevederile Ordonantei 36/2013 nu mai pot fi aplicate. Acum, cei care ar urma sã se disponibilizeze si mai au un an sau doi pânã la pensie nu pot beneficia de astfel de mãsuri de  protectie socialã.
Cosmin BACIU

4 comentarii la „Minerii încã asteaptã un document care sã le ofere protectie socialã

 • 19 septembrie 2019 la 20:33
  Permalink

  sa se dea cat mai repede, sa plece oamenii cu bani ca s-au saturat de puturosi de sefi pensionari, sa ramana cat mai multi sefi ( cu branzoi de la psd in frunte) ca doara ei au lefuri mari nene

 • 19 septembrie 2019 la 22:02
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 20 septembrie 2019 la 02:16
  Permalink

  cat mai sunt bani la bugetul statului nu ne facem probleme”dormim linistiti”

 • 20 septembrie 2019 la 21:42
  Permalink

  Cam ciudat, adica sa se disponibilizeze, sa ia cca 30 000 lei, dar sa mai primeasca si salarii compensatorii si vechime de subteran timp de doi ani . Ar trebui sa fie mult mai simplu, cei care se disponibilizeaza sa ia banii si sa-si bada de treaba, iar cei care nu indeplinesc condi?iile de pensie sa fie transferati, fara a mai primi bani de ordonanta, la minele viabile pentru asi face conditiile de pensie. Fara alte sloganuri electorale.

Comentariile sunt închise.