Minerii din Valea Jiului nu au cu ce lucra. Nu mai este pentru nimeni o surpriză acest aspect. Nu mai vorbim de utilaje, de complexe mecanizate sau de alte obiecte mai performante pentru desfăşurarea activităţii din subteran, ci de banalele lămpi de cap.
Minerii folosesc lămpile de cap care au o vechime de un deceniu, iar repararea lor este aproape cât o lampă nouă.
Minerii de la Complexul Energetic Hunedoara vor primi lămpi de cap cu acumulatori. Acestea fac parte din echipamentul de lucru necesar desfăşurării activităţii. Peste 351.000 de lei costă lămpile destinate minerilor. 620 de astfel de echipamente vor ajunge la unităţile miniere şi la sucursala Prestserv din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
”O mare parte din lămpile de cap existente în cadrul sucursalelor miniere au o vechime de peste 10 ani, ceea ce le face imposibil de utilizat, iar repararea lor acoperă costuri de peste 60% din valoarea lor de achiziţie. Defectarea şi lipsa lămpilor de cap face imposibilă activitatea din subteranul sucursalelor miniere cu implicaţii asupra întregii activităţi de producţie, astfel este necesară achiziţionarea lămpilor de cap de tip minier cu acumulator în vederea continuării activităţilor subterane”, arată documentul.
Lămpile de cap electrice cu acumulator sunt lămpi în construcţie atigrizutoasă şi sunt prevăzute pentru utilizare în minele cu regim grizutos, pentru iluminatul portabil individual având o importanţă semnificativă în securitatea şi sănătatea lucrărilor din subteranul sucursalelor miniere ale Complexului Energetic Hunedoara.
”Aceste produse sunt indispensabile în desfăşurarea activităţii de exploatare, lipsa acestor produse poate duce la oprirea unor locuri de muncă cu consecinţe asupra pierderilor de producţie aferente şi mai ales la periclitarea stării de securitate a zăcământului şi a personalului. Achiziţia acestor produse asigură derularea neîntrerupră a activităţii de exploatare, astfel se realizează indicatorii tehnico-economici stabiliţi, producţia stabilită, aprovizionarea cu cărbune autohton a celor două termocentrale, se asigură siguranţa locurilor de muncă”, mai notează documentul.
Lămpile electrice individuale vor fi prevăzute cu minim două surse de lună, cu aprindere alternativă sau simultană, iar acestea trebuie să fie prevăzute pentru utilizare în condiţii grele de lucru.
Cosmin BACIU