Să culeagă mușețel și fructe de pădure! Acesta a fost îndemnul guvernanților în anii primelor disponibilizări din minerit. Și, la un sfert de veac după, sunt și mineri care au făcut asta. Acum au plantații de fructe de pădure și chiar spun că nu produc, cât de mult le sunt solicitate produsele.
Pe drumul spre Taia, undeva în estul Văii Jiului, nu departe de sediul Primăriei Petrila, un miner, ieșit la pensie de 5 ani, are una dintre cele mai productive culturi de zmeură. A plantat primii butași când s-a pensionat de la mină, fiind tânăr și încă în putere, iar acum are o cultură de 800 de mp, doar cu zmeură. E primul care recunoaște că parcă ar fi ascultat de cei care, prin 1997 trimiteu disponibilizații din minerit să culeagă mușețel și fructe de pădure.
„A fost celebra expresie a celor de la guvernare de atunci, care ne spuneau că o alternativă la minerit ar fi asta. Eu nu știu dacă chiar m-am inspirat de acolo. A fost mai mult o pasiune, că voiam să facem și altceva, în afară de a cultiva tradițional, ca în zona noastră, cartofi, sfeclă și altele. Am zis să încerc și altceva”, Eugen Duma, cultivator, fost miner la mina Lonea, acum în program de închidere.
În Valea Jiului, minerii s epensionează repede, la 45 de ani, după o viață fără cer și fiecare caută să mai lucreze, dacă mai poate. Iar munca în aer liber nu le poate fi decât benefică, chiar dacă nu e ușor deloc.
„Am ieșit la pensie din minerit și, cum eram eu obișnuit în activitate, mereu, am zis să fac asta. Pot să zic că am tot căutat ce se pretează aici. Că multe sunt visele și alta e ce se poate. Și am cnstatat că orice fruct de pădure merege aici, mure, zmeură, afine, poate și coacăzele, dar e mult de muncă. Că așa, la prima vedere, e o tufă. O plantezi și stai să se coacă. E greu, e multă muncă, apă”, mai spune fostul miner.
Și treaba merge, merge și
vânzarea și, pe lângă pensie, mai vine un ban în plus. Asta, pentru că toată familia se îngijește ca zmeura să dea rod.
„Le dau la prieteni, cunoștințe, cei care au mai cumpărat revin. Am pus la rețelele de sociazlizare și poate că nu am zmeură, cât este cererea, deocamdată. Dar o vând între 20 și 22 lei pe kg, exact ca anul trecut, dar în funcție de cantitate. Fiind și
pandemia, scumpirile, iar cine vrea să cumpere poate veni direct aici să și-o culeagă. Mie chiar îmi pare bine. Că în 4 ore, un om poate culege chiar 5 kg”, a
conchis Eugen Duma.
E bio, e cerută de oameni, la piață și nu numai, așa că, măcar în parte, îndemnul guvernanților, prinde
contur în Valea Jiului: minerii plantează nu doar culeg fructe
de pădure.
Diana Mitrache