Oamenii sunt extrem de nemultumiti cã nu si-au primit avansurile salariale la timp, dar mai ales cã vor întâmpina aceeiasi problemã si la platã.  Aproape 400 de mineri de la minele Paroseni si Uricani s-au blocat în subteran si spun cã sunt sãtui sã fie bãtaia de joc a politicienilor.

Minerii de la mina Paroseni, dar si cei de la Uricani, s-au blocat sub pãmânt, iar unii dintre ei au petrecut acolo peste 12 ore. Minerii au recurs la aceastã formã de protest extremã, dupã ce s-au trezit, în ajunul de Mos Nicolae, fãrã bani. Salariile au întârziat o sãptãmânã si, pentru cã nu era nicio sansã sã îsi primeascã banii, cei de la schimbul III au intrat cu întârziere în sut si apoi au rãmas în galerii. Tot acolo au rãmas si cei de la schimbul IV, ori cei care au venit la schimbul I si cei apoi cei de la schimbul II. „Protestul a început de la schimbul III, când 28 de mineri au transmis cã nu vor mai iesi din subteran pânã nu vor sti când îsi primesc salariile. Lor li s-au alãturat apoi si cei 66 de mineri din schimbul patru, în total 94 de oameni”, a declarat directorul SNIMVJ Aurel Anghel.

1-1

Tot conflictul a pornit din cauzã cã minerii de la SNIMVJ nu au încasat banii pe cãrbunii livrati cãtre Complexul Energetic Hunedoara, societate care cu sumele din conturi si-a plãtit angajatii la timp. „Ei au luat pe 28 noiembrie  avansul, ne-au pãcãlit de o sãptãmânã cã ne dau si nouã banii, iar luni searã, oamenii nostri au vãzut cã e Mos Nicolae si si-au dat seama cã nu au cadouri si au decis sã intre în minã si pur si simplu s-au blocat acolo”, a declarat Claudiu Untaru, lider al minerilor de la Mina Paroseni.

Multi dintre ortaci au copii acasã si spun cã s-au simtit neputinciosi cã n-au putut sã le cumpere o bomboanã de Mos Nicolae. ”Alti copii l-au asteptat pe Mos Nicolae si la ai nostri a trebuit sã le spunem cã Mosul întârzie cu o zi, pentru cã niste incompetenti îsi bat joc de noi si de familiile noastre. Cei de la CEH si-au primit avansurile pe 29 noiembrie, noi le-am dat cãrbune si am fost lãsati mai la urmã, sã ajungem sã ne rugãm pentru banii nostri”, a spus unul dintre ortaci.

Toti minerii au stat sub pãmânt si liderii de sindicat le-au dus mâncare si apã ca sã reziste, însã, în Valea Jiului situatia a devenit cu fiecare orã din ce în ce mai tensionatã. Acelasi lucru s-a întâmplat si la mina Uricani, unde minerii au protestat în acelasi fel. „De dimineatã am fost la cumpãrãturi si am trimis în minã mâncare si apã, ca sã nu fie probleme. Deja oamenii sunt de ieri de la ora 16,00 în minã si asta se resimte”, spunea înainte de prânz, presedintele adjunct al sindicatului minerilor de la Paroseni Claudiu Untaru.

1-2

Presedintele Sindicatului „Huila” de la mina Paroseni, Laslo Domokos a spus cã a solicitat interventia Ministerului Energiei în solutionarea acestui protest, astfel încât sã fie stabilit si garantat un grafic de esalonare la platã pentru cãrbunele livrat la CEH de cãtre SNIMVJ, inclusiv pentru lunile decembrie 2016 si ianuarie 2017. ”Oamenii au temerea cã vor fi aceleasi probleme la plata din 15 (n.r. decembrie) si din ianuarie. Mãcar drepturile salariale sã le putem acoperi, deoarece este putin probabil cã vom putea accesa subventia pentru minerit pentru anul viitor, în lipsa unui buget de venituri si cheltuieli finalizat si aprobat pentru anul 2017. Ne bazãm pe banii de la CEH, cãrbune am dat conform contractului. Oamenii spun cã s-au sãturat de bãtaia de joc, de mult timp dureazã asa. Asearã a fost Mos Nicolae, la ei n-a venit”, a declarat presedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokos. Ortacii si liderii lor au cerut garantii conducerii Complexului Energetic Hunedoara cã nu va mai întârzia cu plata cãtre SNIMVJ, astfel ca ei sã îsi primeascã lefurile la timp.

Conflictul de muncã a fost stins dupã ce în conturile SNIMVJ au intrat banii de subventie pe luna octombrie si astfel s-au putut face viramentele pentru lefuri.  “Banii au intrat în conturile minerilor. S-a deblocat ajutorul de stat pentru închiderea minelor, asa am reusit sã plãtim salariile. Am semnat o conventie între trei pãrti  CEH – SNIM si sindicatul Huila ca sã reusim sã plãtim salariile aferente lunilor decembrie si ianuarie”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al SNIMVJ

Liderul sindical de la minele aflate pe închidere a mai spus cã starea de tensiune în rândurile minerilor este în crestere, mai ales cã acestia se confruntã si cu probleme legate de asigurarea echipamentelor si materialelor de lucru. SNIMVJ are peste 880 de angajati si este formatã din minele Paroseni, Uricani si Petrila, ultima exploatare fiind închisã si aflatã pe program de ecologizare.

Maximilian Gânju
Diana Mitrache