Minerii au iesit in strada, la Petrosani

Aproape 1000 de mineri din toata Valea Jiului au protestat pentru salvarea locurilor de munca. Alaturi de mineri au fost si actorii de la teatrul dramatic IDSîrbu, dar si localnici.
Minerii sustin ca au vrut sa traga un semnal de alarma asupra situatiei de criza din zona si spera ca prin actiunea de protest sa salveze Complexul Energetic Hunedoara. Mitingul, care face parte din campania “Hunedoara suntem noi!” demarata de sindicatul Muntele, vrea sa atraga atentia clasei politice si factorilor de decizie asupra faptului ca în decurs de 25 de ani din 55.000 de mineri, mai sunt doar 6.000, în timp ce din 5.500 de energeticieni, câti erau în Hunedoara au mai ramas doar 1.700. Organizatorii mizau pe prezenta câtorva mii de oameni, dar la miting au participat undeva la 1.000 de persoane, care, pe lânga discursurile liderilor minerilor, au si dansat pe muzica populara. Nici politicienii nu s-au înghesuit sa participe alaturi de mineri, probabil pentru ca nu este campanie electorala, în schimb protestatarii s-au bucurat de sustinerea actorilor de la Teatrul ID Sirbu care, costumati în personaje, ori cu tricouri inscriptionate, le-au fost alaturi.
Pe de alta parte, în timp ce minerii fac miting pentru salvarea mineritului, este de mentionat faptul ca sefii minerilor de la CEH au salarii de zeci de mii de lei pe luna, iar minerii câstiga, si ei, peste 4.000 de lei. Totodata, în doar trei ani de când a fost înfiintat, CEH, care este o companie de stat, a acumulat pierderi de sute de milioane de euro, ca sa nu vorbim de pierderile acumulate în ultimii 25 de ani în minerit, iar nimeni nu a fost tras la raspundere.
Marius MITRACHE

2 comentarii la „Minerii au iesit in strada, la Petrosani

 • 22 mai 2015 la 22:31
  Permalink

  Am crescut in acest oras,imi este rusine de cum s-au schimbat oamenii.Mineriadele ne-au adus in situatia existenta,si bun inteles prostia umana.Lasa sa le inchida pe toate.
  Abia astept sa vad o gramada de „inteligenti” muritori de foame.

 • 23 mai 2015 la 00:12
  Permalink

  Domnule MARIUS MITRACHE nu stiu de unde culegi informatiile sau cine ti le”livreaza” dar esti putin dezinformat,sau asa vrei sa fii,doar ca sa dai bine in ziarul de unde iti castigi leafa,dar MINERII nu castiga peste 4000 de lei. Sunt intradevar mineri care castiga banii acestia dar ei sunt ori sefi de schimb ori brigadieri,care brigadieri sunt si ei aserviti ori conducerii ori politicului ori amandurora .Cat despre politicieni toata lumea se astepta pe”lipsa”lor la miting,ori de rusine ori de frica (personal mizez pe ce-a de a doua).In legatura cu pirderile pe care le specificati,faceti un calcul la ce salarii au cei din conducere(conducerea CEH sau vechea CNH de care n-i se spunea de catre sindicate la vremea aceea(in special de catre JURCA ADRIAN) ca daca vom intra in complex vom scapa de ei prin desfiintarea CNH si v-a fi ceva gen(flower-power) incepand cu directorul general si terminand cu inginerii CFL(dintre care foarte multi sunt pensionabili si pe deasupra mai sunt si SALVATORI,multi dintre ei doar pe hartie)si trageti linie,si veti vedea unde sunt pierderile.

Comentariile sunt închise.