Stocurile termocentralelor aproape goale cu sase unitãti miniere. Termocentralalele Complexului Energetic Hunedoara au pe stoc mai putin de 50.000 de tone de cãrbune. Asta în

conditiile în care procesul de extractie se realizeazã la patru unitãti miniere din cadrul societãtii si alte douã unitãti miniere din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului.

În tot acest timp, se vorbeste de închiderea altor douã unitãti miniere din cadrul CEH, iar închiderea minelor Paroseni si Uricani de la SNIMVJ este o certitudine.

“31.000 de tone de cãrbune avem pe stoc, în momentul de fatã. În idea în care se inchid minele (Lupeni si Lonea – n.r.) trebuie finantare pentru tehnicã minierã. Astfel, celelalte douã unitãti miniere care ar rãmâne, respective Livezeni sI Vulcan sã asigure cantitatea necesarã de cãrbune”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara. Reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara sustin cã stocul de cãrbune a fost crescut în luna decembrie, în conditiile în care la termocentrala Paroseni s-a functionat cu CAF-ul.

“Stocurile de cãrbune nu se fac în noiembrie sau în decembrie. În decembrie am functionat la Paroseni cu CAF-ul, lucru care a dus la cresterea stocurilor de cãrbune”, a mai subliniat sursa citatã.  Închiderea minelor Lupeni si Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a fost agreatã de Comisia Europeanã. În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a douã mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Ajutorul de stat aprobat în baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creste cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilã necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minierã Lonea si Exploatarea Minierã Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activitãtii si necesitã trecerea lor imediatã în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024.

„Închiderea celor douã unitãti se va realiza, astfel, în conditii de sigurantã si protectia mediului, cu conservarea straturilor de cãrbune si evitarea unor eventuale accidente care ar putea apãrea în cazul nerespectãrii prevederilor specifice închiderii minelor. De asemenea, se vor recupera si vor fi aduse la suprafatã utilajele exsistente în aceste mine (motoare, redresoare, statii de transformare etc.), care contin lubrifianti ce pot polua apele subterane”, arãta informarea de presã a Guvernului, la momentul aprobãrii ajutorului de stat.  Închiderea celor douã unitãti de productie se va realiza pânã la sfârsitul anului 2018.

Monika BACIU