10_siteMinele de cãrbune, care pot fi exploatate cu tehnologii moderne, ar putea fi erdeschise. Cel putin aceasta este intentia Ministrului Economiei.

Ministerul Economiei Varujan Vosganian, a declarat cã se intentioneazã redeschiderea minelor care pot fi exploatate cu tehnologii noi sau care ar putea fi preluate de diversi investitori. Acest lucru s-ar putea întâmpla cât de curând, pentru cã Ministerul Economiei vrea sã beneficieze de resursele pierdute prin neexploatarea lor.

”În douã sãptãmâni vom depune un proiect de lege în Parlament prin care sã permitem valorificarea extractiilor miniere la care tehnologiile noi sau intentiile investitorilor permit acest lucru”, a precizat Vosganian. El a explicat cã este vorba de mine care sunt închise, atât mine de cãrbune, câr si mine de neferoase, la care fie evolutia tehnologiei, fie aparitia unor investitori ar da oportunitatea redeschiderii acestora si reintroducerii lor în circuitul economic.

În judetul Hunedoara deja se vorbeste despre posibilitatea redeschiderii minei Tebea. Nu de cãtre statul român, care a decis închiderea ei pe criterii de nerentabilitate, ci de oameni de afaceri chinezi, interesati de cãrbunele brun de aici.

Reamintim cã Prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a  purtat deja discutii cu partea chinezã interesatã de Mina Tebea. Acesta a fãcut demersuri si s-a întâlnit, la Bucuresti, cu un reprezentant al statului chinez în acest sens. Partea  chinezã nu a mai fost pânã acum la Tebea, dar s-a arãtat interesatã sã investeascã în minerit, iar începutul poate fi tocmai cariera de cãrbune brun de la Tebea, mai ales cã si costurile sunt mult mai mici decât no exploatare minierã de subteran. Închisã în 2006, din cauzã cã s-a considerat cã zãcãmântul de cãrbune brun era practic epuizat, mina Tebea a functionat fãrã întrerupere din 1864, iar din anii ‘70 a trecut în administrarea CNH Petrosani.

Carmen Cosman