Mina Petrila, rãmâne prioritatea CJH

Activele de la mina Petrila rãmân o prioritate pentru cei din Consiliul Judetean Hunedoara, iar sãptãmâna trecutã au  fost din nou purtate dialoguri la Ministerul Energiei.
Sunt pasi ce trebuie reluati, dupã ce, la finele anului trecut, nu s-a reusit achizitionarea clãdirilor rãmase nedemolate.
Acum, procedura presupune sã fie reluatã, pentru cã, în exercitiul bugetar trecut nu s-a putut din lipsa unui ministru pe functie la Ministerul Energiei.
„Am semnat din nou si am cerut Ministerului Energiei, în data de 17 ianuarie, în care ne-am reiterat intentia de a cumpãra activele de la Mina Petrila. E semnatã de presedintele Mircea Bobora, de la CJH, pentru cã acum avem ministru. Vrem ca în anul 2020 sã prindem banii ca sã cumpãrãm activele de la mina Petrila”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Mai multi arhitecti sunt gata sã dea o nouã viatã acestor clãdiri, iar cele considerate de  patrimoniu vor ajunge la Directia de Culturã din Cadrul Consiliului Judetean Hunedoara, care vrea sã acceseze proiecte pentru a le revigora si a le introduce chiar în circuite turistice. „Conform datelor pe care cei de la Societatea de Închideri de Mine ni le-a furnizat, în urma evaluãrii, costã cam 2.160.000 de lei si chiar avem în vedere ca obiectivele istorice sã le preia Muzeul Civilizatiei Dacice, ca sã facem proiecte si sã le punem în valoare. Terenul va fi pus la dispozitia celor interesati, cã acolo este apã, curent, gaz. O parte din Preparatie, sã fie preluatã de Asociatia Planeta Petrila, cu care devenim parteneri, pentru cã sunt gata sã atragã si ei 5 milioane de euro, dar cineva sã punã 10%, dar CJH este dispus sã facã asta si va face. Clãdirile administrative pot fi preluate de primãrie si poate lua banii europeni sã îsi aducã acolo toate serviciile la un loc si deci veti vedea cã toate lucrurile se pot rezolva”, a mai spus Costel Avram.
De altfel, în week-endul care a trecut, Costel Avram s-a întâlnit la Mina Petrila, cu unul dintre arhitectii care locuiesc la Paris, Cristina Sucalã, cu care a discutat despre prioritãti si oportunitãti.
„Am discutat împreunã – chiar în sediul Muzeului Salvatorului Mâner, un alt reper al ”Planetei Petrila”, nãscut din initiativa si pasiunea lui Cãtãlin Cenusã – despre modul în care, odatã ce Consiliul Judetean Hunedoara va prelua patrimoniul fostei Mine Petrila, putem actiona împreunã pentru a aduce acest loc în rândul destinatiilor de turism cultural de top din tara noastrã. Cert este cã, în ceea ce mã priveste subscriu fãrã rezerve, proiectelor pe care oameni cu viziune, oameni de culturã si oameni dedicati salvãrii memoriei mineritului românesc, intentioneazã sã le dezvolte la Petrila”, a mai spus Costel Avram.
Mina Petrila a scos ultimul vagonet de cãrbune la 30 octombrie 2015, Amplasamentul nu va mai servi niciodatã ca exploatare de huilã, iar edilii sperã sã redreseze zona, prin evenimente culturale.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Mina Petrila, rãmâne prioritatea CJH

  • 26 ianuarie 2020 la 19:43
    Permalink

    ce este acolo de tineti asa la ea,mi se pare foarte dubios

Comentariile sunt închise.