Minerit

Mina Livezeni intrã pe închidere?

Mina Livezeni ar putea intra pe program de închidere. Cel putin asta sustine Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Noroc Bun. Jurca acuzã conducerea Complexului Energetic Hunedoara de faptul cã minerii de aici nu sunt lãsati sã mãreascã productia.

“De mai bine de doi ani dãm zilnic 900 t de cãrbune de cea mai bunã calitate fãrã niciun ajutor. Suntem blocati ca organizare, se fac presiuni pe conducãtori sã fie schimbati. Orice initiativa a noastrã de a mãrii productia, de reorganizare etc este blocatã de CEH. Este vorba de situatia economicã si perspectivã, nicidecum de aprecierile unor diletanti. Sã pãstreze toate minele, sã le doteze si sã functioneze”,  a declarat Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Noroc Bun.

De celealtã parte, conducerea Complexului Energetic Hunedoara infirmã categoric aceste zvonuri. “Doamne fereste, nu este adevãrat asa ceva. Mina Livezeni are cel mai bun cãrbune si cea mai mare productie. Cãrbunele din stratul 13 e bun calitatetiv, iar cantitatea este multumitoare”, a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH. Mai mult decât atât, conducerea societãtii sustine cã nici planul ministerului nu prevede închiderea minei Livezeni, mai ales având în vedere acel raport privind starea mineritului din Valea Jiului.

“Potrivit comitetului, în acest moment, în Valea Jiului existã alte rezervã totalã de cãrbune de 53,2 milioane de tone. Din aceastã cantitate totalã, cea mai mare rezervã este la exploatarea minierã de la Livezeni (17,5 milioane de tone), iar cea mai micã (7 milioane de tone) este la exploatarea minierã Lonea”, aratã oficialii ministerului în cadrul raportului privind starea mineritului din Valea Jiului. Potrivit lui Chiuzan, cele patru unitãti miniere produc, zilnic, undeva la 3000 de tone de cãrbune, dintre care 900 doar la Livezeni.

“Ne gândim sã deschidem noi capacitãti de productie. Nu neapãrat la stratul 13, ci la stratul 3”, a mai spus sursa citatã. Pentru acest an sunt prognozate a se extrage peste un milion de tone de cãrbune. Indicatorii tehnici de productie în perioada 2013-2015 aratã cã în 2013 s-au extras 1,296 milioane de tone de cãrbune, cu un numãr total de angajati de 5.100, în 2014 s-au extras 1,158 milioane de tone de cãrbune, cu un numãr total de angajati implicati în activitatea minierã de 4.700, iar în 2015 s-au extras 956 de mii de tone de cãrbune, când Complexul Energetic Hunedoara avea un numãr total de 4.500 de angajati implicati în activitatea minierã.

Monika BACIU

8 comentarii la „Mina Livezeni intrã pe închidere?

  • Una sunt propunerile si alta este realitatea din teren. Nu suntem aprovizionati cu nimic, functionam cu ce avem din urma. In aceste conditii, cand nu se doreste nici macar o reorganizare si resezare a activitatilor pe personalul si dotarile existente, putem afirma ca avem toate sansele ca prin toamna sa nu mai putem functiona.

  • INCHIDEREA MINEI LIVEZENI S AR PUTEA PRODUCE DATORITA ALEGERII LUI TIBERIU IACOB RITZI PRIMAR LA PETROSANI ACEST TRASEIST PDL,PPDD,UNPR,PNL E IZOLAT PE SCENA POLITICA IAR RESMERITA FACE DEJA PRESIUNI PENTRU PASTRAREA MINEI LUPENI LA VIABILE SI INCHIDEREA LIVEZENIULUI MINA DIN ORASUL CARE A VOTAT PROSTIA SI JAFUL…..

  • de un an de zile mineritul a luato la vale ,datorita> conduceriilor dezastruase de al sucursale si ceh .solutiile pensionabilii astea competent …,sa plece si sa raspunda pentru deciziile luate, cum e posibil sa ai oameni pontati 100% subteran si sa stea la suprafata ? ,sa ai nevoie de materiale ,iar din putinii banuti tu sa cumperi vopsea si var ?, personalul cu care ar trebui sa faci lucrariile ramase in urma in subteran ,sa il folosesti in interes personal, apropo a inceput coasa? cuibul de puturosi ,cei care veneau si se pontau in subteran fara a presta ,din cadrul serviciului ssm cnh sa ii pui pe toti directori? sa infintezi posturi de delegat ,respectiv insp social ,doar sa incaseze bani frumosi, pentru a destabiliza procesul de productie? e foarte clar mineri stau in foi de boala ,uni sunt pontati pentru a presta la sefi sau in strainatate ,o parte din personalul tesa care isi face datoria e trimes 5 zile in ita, iar directori se plimba ,beau cafeau cu delegatii sindical si asa toata lumea e multumita .

  • din cele relatate in articol ,e clar ca mineritul nu are o sansa ,cu asemenea competent in minister si la conducerea ceh . e foarte trist sa nu sti rezervele de carbune ale sucursaleleor miniere . si sa confunzi rezervele de la mina laonea cu cele de la vulcan.

  • noi pensionabilii sa plecam? bleah pai noi am cotizat 20 s-au 25 de ani si acum noi sa plecam? sa plece tinerii

  • faceti galagie, dar minerii vostrii de la livezeni sunt pontati in subteran si ei repara masini asa ca vedeti-va intai gunoiul din ochii vostrii si dupa aceea uitati-va si in ochiii altuia

  • bine zis Vasi”o parte din tesa”-adica fraierii sunt trimisi in ITA,ca desteptii, dupa o zi sau doua ,sunt rechemati( de sefii supusi sindicatelor) la munca. cine verifica aceste grave abateri disciplinare ale conducerilor subunitatilor miniere ? ce zici chiuzane ,te bagi sau ti-e frica de pierderea postului? cei in cauza o sa incercam si la alte institutii abilitate,doar o avea cineva curajul „sa se lupte” cu mafia care conduce ceh-ul!

Comentariile sunt închise.