Una dintre temele alese pentru a implica tinerii voluntari si chiar edilii veniti de peste hotare în Petrosani, a fost migratia. Nu este o simplã joacã, desi cei prezenti, au tras biletele si s-au ales cu diverse functii în societate, însã, la lucrãri a venit si primarul de la Sadu, cel care s-a si confruntat cu o astfel de problemã, de care acum se bucurã cã a scãpat, dupã ce Guvernul României a renuntat la ideea de a construi o tabãrã la Bumbesti Jiu.

„Din punctul meu de vedere, si nu numai al meu, instalarea la Bumbesti Jiu a unei astfel de tabere era absolut inoportunã. Inoportunã din perspectiva asezãrii geografice a acestei localitãti, din punct de vedere al specificului economic al acestei localitãti si datã fiind capacitatea unei comunitãti mici, cum este a noastrã, ca sã integreze niste migranti. Am spus-o si în cadrul seminarului, problema este delicatã si nu doar pentru  noi. A fost greu pentru Germania, Franta, o provocare la care au fãcut fatã cu evenimente reprobabile”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Sadu, Gorj.

De aceeasi pãrere este si primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care l-a invitat la acest seminar pe teme de migratie pe unul dintre primarii implicati în problematicã si care a agreat ideea cã migrantii trebuie întelesi, dar poate cã integrarea lor trebuie fãcutã altfel. „Ca principiu nu se  respinge o asemenea misiune de primire de migranti dintr-o zonã cum este Siria. Problema este cã, în România, în general, sunt lucruri nerezolvate din punct de vedere economic si social, iar comunitãtile mici, pe de altã parte, încã nu pot sã integreze astfel de oameni, care au motive obiective sã plece dintr-o zonã de conflict. Noi suntem deschisi sã îi ajutãm, dar nu în comunitãtile noastre, unde avem somaj, familii cu venituri foarte mici, ci poate  cã existã loc pentru ei în orasele mari, unde chiar existã deficit de fortã de muncã, sau conditii mult mai bune pentru a fi integrati”, a precizat si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani.

2-1

Aceasta a fost o bunã temã de pronire a discutiilor cu plonezii, maghiarii, italienii, ori bulgarii sositi la Petrosani, care au tras biletele si s-au ales cu diverse roluri într-o societate virtualã, mimând astfel jocuri din realitatea imediatã. „Tematica imigrantilor este una europeanã si vrem, nu vrem, ne afecteazã comunitãtile mici, medii si chiar mari. Sunt împãrtiti în 3 echipe si fiecare reprezentant al acestora are o stigmã pe spate, Este fie rrom, fost condamnat si trebuie sã se întoarcã în comunitate, iar comunitatea trebuie sã dea dovada de capacitatea de integrare si asta vrem noi sã facem prin joc”, a spus Alexandru Kelemen, coordonator al  work-shop-ului, în care chiar unul dintre primarii de peste hotare a avut greaua misiune de a se încadra, desi juca rolul unui hot, care încerca sã se integreze, dupã ispãsirea pedepsei.Totul face parte dintr-un proiect european al cãrui gazdã este municipiul Petrosani, iar migratia si euroscepticismul sunt teme de larg interes discutate cu ONG-urile si membrii comunitãtii locale.

Diana Mitrache