Mierea de salcâm aproape că nu s-a făcut şi poate doar 5 % din producţie poate fi considerată de calitate. Asta spun acum apicultorii hunedoreni, care vor să ceară un ajutor financiar sub forma unor despăgubiri, celor care ar putea să îi ajute.
A fost frig, nici florile nu s-au făcut, iar cei care au plecat în pastorală mai mult au cheltuit, decât au produs.
„Din păcate, rezultatele sunt catastrofale. Majoritatea apicultorilor nu au făcut mai nimic. Deşi s-au deplasat la Dunăre la salcâm, sau la Gorj, mai apoi, majoritatea nu a făcut decât să cheltuiască, Sunt foarte puţini cei care au scos cam 4-5 kg de miere, pe familia de albine şi nu salcâm de calitate. A fost şi păducelul înflorit şi, ca atare, nu e bine, că albinele au amestecat mierea şi ea îşi pierde din culoare şi gust. La această producţie nu îşi scot nici cheltuielile”, a spus Iosif Korb, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Albine, filiala judeţului Hunedoara.
Apicultorii mai speră să îşi scoată cumva din cheltuieli pe viitor, dar nici acum vremea în Hunedoara nu este una propice.
„Urmează teiul, dar apicultorii, când trag linie, şi văd că doar au cheltuit, sunt dezamăgiţi. Vrem să fim ajutaţi de Ministerul Agriculturii, sau la Direcţia Agricolă, ori Prefectură. Cred că organele locale trebuie să se implice, deşi problema este la nivel european. A fost frig cam două săptămâni. Vom face demersurile necesare ca să obţinem fonduri de despăgubire pentru apicultori, aşa cum se face şi în alte ramuri ale agriculturii, când sunt calamitate”, a mai spus preşedintele ANCA Hunedoara.  Nici anul trecut nu a fost mai bine, dar acum vremea pare neprielnică apicultorilor, a fost mult timp frig, a şi plouat şi albinele au cules puţin şi abia au supravieţuit.
Diana Mitrache