Tribunalul Hunedoara a admis cererea ONG-ului Bankwatch, privitoare la desfiintarea microhidrocentralei de pe râul Taia, initiatã în urmã cu peste un an.
Ecologistii spun cã aceastã investitie privatã ar folosi practic domeniul public, dar oferã înapoi maxim 6 % din profit, ceea ce nu s-ar justifica nici din punct de vedere economic. Administratia, însã, a girat-o si chiar dacã primarul e altul, toti sunt de acord cã aduce profit.
În 26 februarie 2009, la punctul 2. al ordinii de zi a sedintei Consiliului Local al orasului Petrila, a fost aprobat „Proiectul de hotãrâre privind incheierea unui acord de parteneriat cu SC.  HIDRO CLEAR SRL Bacãu. INITIATOR PRIMAR PÃDUCEL ILIE”,  cu 18 voturi „pentru”, un  vot abtinere (Oros) si s-a materializat în  H.C.L.nr. 31/2009.
Acum primarul Vasile Jurca crede cã ecologistii nu tin cont de locuitorii din Petrila, iar închiderea microhidrocentralei ar scãdea veniturile primãriei.
„Noi, ca primãrie, am pierde niste venituri, care sunt transferate de cãtre firma Hidro Clear, undeva la 5 – 6 sau chiar 3 mii de lei pe lunã. Dar eu sper sã nu se întâmple acest lucru. ONG-urile astea au contestat de la momentul la care s-a început constructia si acum am înteles cã vor sã cearã în instantã anularea autorizatiei de construire, dar cred cã nu este cazul, pentru cã se integreazã în peisaj si nu au fost probleme de aproximativ 3 ani de când functioneazã. Nu vãd  de ce ar trebui anulatã autorizatia si, mai mult, nu stiu dacã un gândac sau un rac ce spun ei cã trãieste acolo, ar trebui sã anuleze niste venituri pentru o comunitate”, spune Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.
Ecologistii, însã, vorbesc despre vânãtorii de certificate ”verzi” care, de prin 2013 au pus ochii pe acest râu de munte si spun cã nimeni, nici mãcar cei de la Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara


nu au vãzut problema, iar cei din urmã chiar au hotãrât sã ignore contestatia de la WWF si sã refuze efectuarea studiului de evaluare adecvatã impus de legislatie.



Totusi, înainte ca râul sã fie ”întubat”, WWF a reusit sã finanteze un amplu studiu obiectiv, efectuat de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, iar acum au cerut anularea Autorizatiei de Mediu nr. HD-50/15.06.2015, emisã de cãtre Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara.
Diana Mitrache