Tot mai multi elevi se îndreaptã,, atunci când terminã liceul, spre joburi în afara granitelor. Profesorii din mai multe tãri europene au gândit, însã, un proiect european, un schimb de experiente, între generatii de liceu din aceste tãri.

Sase sisteme diferite de învãtãmânt, din tot atâtea tãri, sunt discutate în cadrul acestui simpozion, cu scopul de a cãuta punctele comune si a adapta noi metode la clasã. Totul, sub genericul „Consilierea si orientarea elevilor în context european”. „Suntem parte într-un simpozion international, ca activitate în cadrul proiectului Erasmus+, la care participã 6 tãri si care se va finaliza cu o lucrare, înscrisã la Biblioteca Nationalã cu ISBN. Putem sã vedem ce fac profesorii din alte tãri si sã facem un schimb de idei si pãreri , o asa –zisã formare, între noi si ei. Elevii nostri, foarte multi, pleacã peste hotare si trebuie cumva sã îi ajutãm. Una dintre sectiuni este chiar legatã de consilierea lor, pentru integrarea pe piata muncii”, a spus Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani.

Simpozionul a debutat miercuri, iar la final, cu totii vor elabora o lucrare ce poate servi drept model de adaptare la piata muncii. Profesori din Italia, Lituania, Spania, Bulgaria, Anglia si  Belgia sunt acum la Petrosani în acest schimb de experiente, la care participã profesorii nostri, dar si elevii acestui liceu.

Diana Mitrache