În cea mai vestică localitate a Văii Jiului, la Uricani, se găsește Muzeul de etnografie şi istorie locală „Mesajul Străbunilor”. Încă din 1978 mai mulți profesori au început să adune diferite lucruri specifice localnicilor.

Preocupările pentru colectarea obiectelor muzeale au început în anul 1978, în Casa de Copii Şcolari Uricani, când grupul de profesori a primit ca sarcină să realizeze un proiect despre istoria și obiceiurile tradiţionale din zona Văii Jiului.
”Pentru că la momentul respectiv nu exista o bază de date despre populaţia, obiceiurile şi istoria locală, s-a început strângerea diferitelor obiecte, documente, fotografii, îmbrăcăminte, picturi şi icoane. Din lipsă de spaţiu s-au depozitat iniţial în locuinţa unui profesor, până la finalizarea proiectului. Prima expoziţie a avut loc în anul 1980, succesul și felicitările primite pentru iniţiativă îndemnându-i să persevereze în proiectul realizării unui muzeu despre locuitorii şi obiceiurile Văii Jiului (proiect care s-a concretizat în anii următori). Din februarie 2002, muzeul a fost transferat în incinta Şcolii Generale Nr. 2 Uricani, sub denumirea de Muzeul şcolar de etnografie și istorie locală “Mesajul Străbunilor””, arată Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
În toată această perioadă muzeul a fost vizitat de persoane de toate vârstele, individuali sau grupuri organizate din ţară sau prin intermediul unor asociaţii – chiar şi din ţări precum Italia, Suedia, Austria, Germania, Turcia. Muzeul Străbunilor este un muzeu școlar prin care se prezintă celor interesaţi tradiţiile şi obiceiurile zonei.
Monika BACIU