Ministerul Sănătății vrea să dea medicilor de familie teste antigen pentru a crește posibilitatea de testare, însă, la Petroșani, aceștia cred că e o măsură ce i-ar expune și mai mult. În plus, tot medicii spun că asta ar implica, cel mai probabil, noi dotări, pe care tot ei le-ar suporta.
Dar sunt de acord să vaccineze populația prin cabinetele lor, pentru că numărul de bolnavi a crescut  și de 10 ori. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a anunţat, luni, că medicii de familie vor avea teste antigen pentru a creşte posibilitatea de testare. Iar acestea ar putea să ajungă în scurt în cabinete, lucru ce nu pare să îi bucure deloc pe medicii de fmilie. Și asta din cauza riscurilor.
„Nu cred că este o idee bună, pentru că, după cum observați, numărul cazurilor a crescut și noi vom fi expuși. Dar, să zicem că recoltăm. Ce fcem apoi cu probele? Le trimitem unde? Vem noi condiții? Ministerul și Casa Națională nu ne-a dat nimic. Tot ce am făcut, s-a făcut pe cheltuiala cabinetului, iar ei nu ne-au ajutat cu nimic. Ba mai mult, medicii  de familie cu cabinete individuale nu au primit nici coeficientul de risc. De ce? Că se consideră cabinet particular”, a spus dr Constantin Gheorghiu, medic de familie din Petroșani.
Mai mult, medicii spun că la un cabinet de profil, dacă înainte erau 1 sau două cazuri, maxim 3, numărul celor depistați și ținuți acum sub supraveghere a ajuns să depășească 10. Dar tot medicii spun că sunt de acord cu vaccinarea prin cabinetele lor.
„Asta s-ar putea. Probabil că va veni Johnson & Johnson și atunci probabil că vom vaccina, așa cum procedăm și cu celelalte vaccinuri”, mai spune dr Gheorghiu.
Medicii de familie spun că s-au expus timp de un an unor pericole legate de contaminarea cu noul coronavirus.
„Zilnic suntem expuși și doar vigilența ne-a ajutat să nu fim carantinați încă. Dar este un mare risc și vă spun că sunt oameni care neagă infecția cu coronavirus. Zilnic am pacienți pozitivi confirmați, care neagă. Știu un caz de medic care este acum internat. Au fost medici de familie internați, unii în stare gravă și au zis că așa ceva este greu de imaginat, prin ce au trecut. Dar, totuși, ne uităm pe stradă că vedem oameni ce nu poartă mască, sau nu se distanțează”, a conchis medicul Constantin Gheorghiu.
Medicii spun că, de foarte multe ori, au fost nevoiți să dea consultații prin telefon și că au făcut eforturi uriașe să se protejeze, iar testarea pacienților ar implica riscuri prea mari.
Diana Mitrache