DSP Hunedoara a repartizat mai multe doze de vaccin antigripal pentru medicii de familie. Sunt așteptați să se imunizeze și împotriva gripei sezoniere oamenii mai în vârstă, dar și cei din diverse categorii de risc.

DSP Hunedoara a distribuit, până în acest moment, către unitățile spitalicești și medicilor de familie din județul Hunedoara 12.295 doze de vaccin antigripal, VaxigripTetra.
În perioada imediat următoare vor mai fi distribuite către medicii de familie peste 9.600 de doze de vaccin antigripal.
Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV)
destinat copiilor și grupelor aflate la risc (vaccinarea antigripală,
vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse
vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România.
În cazul administrării
concomitente, specialiștii spun că se folosesc seringi diferite și se administrează în locuri anatomice diferite
Dacă este necesar a fi
administrat în același braț, se va injecta separat la o distanță de cel puțin 3 cm.
Virusul gripal este responsabil de focarele de gripă, care reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, iar în România deja au fost confirmat primul caz, săptămâna trecută.
Conform unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epidemiile anuale provoacă 2,5 milioane de cazuri grave şi 250.000 până la 500.000 de decese la nivel global.
Vaccinurile împotriva virusului gripal sunt eficace şi sunt cele mai bune contra-măsuri disponibile împotriva infecţiilor sezoniere şi împotriva pandemiilor. Cu toate acestea, antigenul principal al virusului gripal, hemaglutinina (HA), are o plasticitate foarte ridicată şi se modifică în mod
constant ca urmare a ratei ridicate de eroare a polimerazei virale şi selecţiei din presiunea imună a anticorpilor circulanţi. Acest
proces se numeşte derivaţie antigenică şi face necesară
actualizarea anuală a vaccinului împotriva virusului gripal sezonier.
Vaccinul antigripal previne milioane de boli şi vizite la medic în fiecare an. De exemplu, în perioada 2016-2017, vaccinarea antigripală a împiedicat aproximativ 5,3 milioane de boli gripale, 2,6 milioane de vizite la medic şi 85.000 de spitalizări din cauza gripei.
Diana Mitrache