Masini de epocã la Castelul Corvinilor

Într-un peisaj unic, cu castelul pe fundal si înfruntând ploaia, colectionarii de masini de epocã au venit la Hunedoara, la castel. Acolo si-au expus masini pe care le  îngrijesc si fiecare se mândreste cu câte una sau douã bijuterii, absolut încântãtoare.
A fost „Retro parada primãverii”, un eveniment derulat sub egida Retro Mobil Club România. Aproximativ 30 de vehicule au fost expuse, iar organizatorii ne explicã ce înseamnã asta, dincolo de ceea ce pare spectaculos pentru orice privitor. „Masinile de epocã aratã superb într-un asemenea decor. Cu greu am reusit sã obtinem din nou aprobarea pentru locatia minunatã care este Castelul Corvinilor. Aici sunt multe masini interesante, cum este si un Austin din 1923 si un Jaguar. În rest, masinile sunt cele pe care noi le-am mai expus de-a lungul timpului. Diferã doar decorul, dar orice colectionar stie cã noi suntem ca niste jucãtori de sah ce joacã un simultan si, rând pe rând, câstigãm câte o partidã, restaureazã câte o masinã. Asa cã masinile încet-încet le perfectionãm. Partida aceasta dureazã practic, toatã viata”, spune Nicolae Gherghin, presedintele Retro Mobil Club Hunedoara.
Este un proces absolut fascinant, pe care fiecare colectionar îl parcurge pânã ce o masinã veche ajunge sã fie expusã în astfel de parade. „Este laborios. O restaurare se poate întinde chiar si peste 10 ani. Nu întotdeauna, piesele sunt la îndemânã. Dureazã mult procurarea lor si, pe parcursul restaurãrii, costurile le depãsesc pe cele estimate si, evident, stagneazã. Parada de acum, însã, deschide sezonul evenimentelor desfãsurate de Retro Mobil si încercãm sã diversificãm locatiile. Nu vrem sã venim mereu în aceleasi locuri, ci vrem sã fim cunoscuti pe toatã suprafata judetului, unde cãutãm si noi pasionati”, a mai spus Nicolae Gherghin, care a recunoscut cã pe viitor vrea sã organizeze astfel de evenimente si la Orãstie si la Brad, ori chiar în alte orase.
Astfel de parade au avut loc în mai multe orase din tarã, atât sâmbãtã, cât si duminicã, atunci când colectionarii lor le-au expus. Urmeazã expozitii la Buzãu, în 20 aprilie, Galati, tot atunci si în 4 mai la Sfântu Gheorghe.
Diana Mitrache