Mascatii au descins la afaceristi din judetul Hunedoara

Mai multe perchezitii domiciliare au avut loc în 11 judete si în municipiul Bucuresti, la locuintele unor persoane si sediile unor societãti comerciale bãnuite de evaziune fiscalã si spãlare de bani.

Prejudiciul cauzat este de aproape 1.850.000 de lei si peste 1.000.000 de euro, iar în retea ar fi implicati si afaceristi hunedoreni. Astfel, mascatii au descins în judetele Mures, Bihor, Bistrita-Nãsãud, Brasov, Cluj, Galati, Hunedoara, Iasi, Maramures, Neamt, Vaslui si Bucuresti.

Din cercetãri a reiesit cã, în perioada decembrie 2015 – iulie 2016, administratorii unei societãti comerciale din judetul Mures au stabilit o serie de relatii comerciale fictive cu alte 15 firme din tarã. Politistii au stabilit cã administratorul în fapt al societãtii din judetul Mures ar fi intermediat cesionarea firmei, pe numele unei persoane interpuse, dupã care ar fi procedat la contactarea mai multor „clienti”, cãrora, contra unui comision prestabilit, le-ar fi furnizat facturi fiscale, care reflectau diverse operatiuni fictive, se aratã într-un comunicat de presã al IGPR.

”Pentru crearea aparentei de veridicitate, facturile fiscale aveau la bazã contracte fictive, iar plãtile se efectuau în cont bancar, ulterior banii fiind retrasi în numerar si returnati persoanelor care comiteau evaziunea fiscalã, creându-se astfel premisele unor operatiuni de spãlare a banilor. Prejudiciul cauzat prin sãvârsirea infractiunii este de aproximativ 1.850.000 de lei, reprezentând impozit pe profit si taxa pe valoare adãugatã. În cauzã sunt efectuate cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de evaziune fiscalã si spãlare de bani, aceasta din urmã fiind estimatã la peste 1.000.000 de euro”, sustin anchetatorii.

Maximilian Gânju