Indiferent daca va pregatiti de musafiri sau petreceti Pastele in familie, o masa eleganta, bine aranjata, va va face sa simtiti si mai bine spiritul sarbatorii si va adauga inca un plus de semnificatie acestor zile deosebite.  Cu putina imaginatie, creativitate si poate apelând chiar la sfatul unor specialisti in domeniu, masa dumneavoastra de Paste poate arata la fel de bine ca cea a unui restaurant, aducând astfel un plus de bucurie in inima celor dragi.

Pentru a va arata ce puteti face pentru a va impresiona invitatii sau familia, Cronica Vaii Jiului  a stat de vorba cu un specialist in decoratii pentru cele mai utile sfaturi.

In primul rând, fata de masa trebuie sa fie cu tematica speciala si neaparat, pentru a-i da un plus de eleganta, sa aiba dantela, iar florile trebuie sa fie de sezon, de preferat narcise. Mai apoi, atunci când vine vorba de oua, acestea nu se pun pur si simplu, ci  trebuie intr-un fel anume. “ De pe masa nu trebuie sa lipseasca bolul sau jardiniera cu grâu verde, care se aseaza in centrul mese. Cele mai frumoase sau reusite oua se pun in grâu, pentru a fi admirate de toti invitatii, spre bucuria doamnelor”, ne-a spus Violeta Novac, decorator Smart Party. Insa, in ultimii ani, ouale se mai aseaza si altfel, intr-o tenta inovatoare si putin funny. Vorbim despre copacul cu oua, care se face din tot felul de crengute, iar ouale speciale se gasesc de cumparat in magazinele cu decoratiuni.

Când ajungem la mâncare, ei bine, si aici exista o ordine a lucrurile. Mielul, de preferat intreg, pe un platou si asezonat cu tot felul de garnituri, trebuie neaparat sa stea in centrul mesei. Capul familiei trebuie sa il portioneze si sa-i serveasca pe toti cei de la masa. Drobul se aseaza pe masa deja taiat pe o farfurie de aperitiv, din care se serveste fiecare.  Trecând la trufandalele care neaparat trebuie sa existe pe masa la o sarbatoare de primavara, ceapa verde, usturoiul verde, salata si ridichiile, nu trebuie sa lipeasca.  Ajungând si la bauturi, cum de Paste se serveste miel si preparate din carne de miel,  vinul obligatoriu trebuie sa fie rosu.

Astfel, dupa ce am pus elementele esentiale pe masa, trebuie sa ne ocupam si de detalii. Servetelele trebuie sa fie cât mai colorate, cu tematica specifica Pastelui.  Ouale, dincolo de modul si culoarea clasica in care se vopsesc, in fiecare an exista si tendinte vizavi de acest lucru. In 2012, la moda sunt ouale glamour, aurii, argintii sau pur si simplu decorate cu sclipici.  Ajungând si la dulciurile si produsele de patiserie pe care gospodinele le pregatesc din timp, de pe masa este obligatoriu sa nu lipseasca pasca traditionala si cozonacul. Dincolo de acestea, restul ramâne la alegerea fiecarei doamne in parte.

Asadar, dupa ce ne-am ocupat de masa, tinuta pe care trebuie sa o imbracam este, de asemenea, foarte importanta. Pentru ca Pastele este o sarbatoare mai sobra, si hainele trebuie sa fie in acelasi ton. Barbatii, daca nu poarta costum, macar o camasa si un sacou este obligatoriu sa aiba, iar femeile la  fel, cel putin un taior.

In speranta ca aceste sfaturi culese de la specialisti vor fi utile doamnelor, in special, va uram sarbatori luminate si ne permitem sa va mai dam inca un sfat. De la masa de Paste, dincolo de oua, miel sau pasca, nu trebuie sa uitam sa punem dragoste si armonie pentru a petrece clipe minunate alaturi de cei dragi. Paste fericit!

 

Luiza Andronache