”Am reuşit să ne adunăm după fiecare înfrângere” – spun cadrele medicale de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Aici sunt trataţi pacienţii infectaţi cu noul tip de coronavirus. Este o afecţiune nouă care a pus pe jar întreaga planetă. Nici judeţul Hunedoara nu a scăpat neatins de acest virus, iar cel mai bine cunosc situaţia cadrele medicale de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.
Cei de aici mărturisesc cât de dificilă este această perioadă şi rememorează, cronologic, situaţia creată de infecţiile cu noul tip de coronavirus.
”Din data de 5 martie, odată cu primul caz suspect Covid 19  internat, tratăm bolnavi cu Infecţie Covid 19, fiind susţinuţi în această activitate de către personal suplimentar din secţiile urologie, oftalmologie şi personal medical angajat pe perioadă determinată. În cea mai dificilă perioadă, pe perioada carantinei, ne-au susţinut colegii din Secţia
Medicină Internă, colegii pneumologi angajaţi ai Sanatoriului Geoagiu şi după ridicarea carantinei ni s-au alăturat 2 colegi medici infecţionişti din Orăştie şi Petroşani. Până în acest moment, am externat peste 90 bolnavi, declaraţi vindecaţi, unii asimptomatici, alţii cu forme uşoare sau medii, iar alţii cu forme severe şi evoluţie spectaculos de bună sub tratament”, arată într-o postare pe Facebook, colectivul de cadre medicale de la Secţia de Boli Infecţioase a SJU Deva.
Cei mai mulţi hunedoreni infectaţi cu noul tip de coronavirus s-au vindecat, însă, din nefericire au existat şi bătălii pierdute. 66 de hunedoreni care au fost infectaţi cu SARS-COV2 au decedat.
”Ne-am bucurat pentru fiecare bolnav care s-a negativat şi a părăsit spitalul, pentru fiecare familie reîntregită şi pentru fiecare om care a depăşit cu bine boala. Din păcate, am avut şi bătălii din care nu am ieşit învingători, pacienţi tineri şi vârstnici, cu patologii asociate sau nu, unii chiar membrii ai familiilor noastre, pe care i-am pierdut în această luptă. Cu toate acestea, am reuşit să ne adunăm după fiecare înfrângere şi să ne prezentăm cu demnitate şi profesionalism zilnic, lângă bolnavii care au avut atâta nevoie de noi în această perioadă. Am trecut împreună printr-o perioadă pe care cu  siguranţă nu o vom uita niciodată, o perioadă de carantină a spitalului, o perioadă în care am avut conducere militară, o perioadă de reorganizare şi restructurare. Pe această cale, vrem să mulţumim tuturor, personalului medical implicat, care zi de zi a muncit în interesul pacienţilor, oamenilor de bine din comunitate care ne-au susţinut, Conducerilor SJU Deva, medicilor militari care ne-au coordonat cu deosebită implicare şi pacienţilor care ne-au acordat votul de încredere”, mai arată cadrele medicale, care totodată trag un semnal de alarmă în această perioadă când restricţiile s-au mai relaxat.
Cercetătorii, medicii încearcă să găsească un vaccin pentru acest nou virus, însă abia peste cel puţin un an de zile va exista un leac pentru această boală. Până acum, singura certitudine este că viaţa noastră, a tuturor, s-a schimbat radical de la apariţia acestei noi boli.
”Această pandemie ne aduce pe fiecare în faţa unui exerciţiu social în care relaţiile interumane au fost rescrise. Trebuie să încercăm cu toţii să participăm la rezolvarea acestei ecuaţii cu destul de multe necunoscute”, mai spun cadrele medicale.
Secţia Boli Infecţioase îşi desfăşoară activitatea într-o clădire pavilionară, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Clădirea a fost construită în 2014, pe două nivele, cu un număr de 13 saloane cu două paturi şi o rezervă cu un singur pat, fiecare salon având grup sanitar propriu. Secţia este condusă  de către dr. Antonela Oniciuc, medic primar Boli Infecţioase. În cadrul secţiei activează permanent un număr de 3 medici, 9 asistente, 6 infirmiere, 1 brancardier, o îngrijitoare şi un  statistician.
Cosmin BACIU