Marș cu meseriași, la Petroșani

C ofetari, patiseri, bucătari, sudori, mecanici auto, montatori de geamuri termopan, sau textiliști, toți au mărșăluit pe străzile din Petroșani pentru a atrage atenția asupra faptului că meseria este de bază. Sunt elevi a două colegii de profil din Petroșani, iar scopul marșului a fost acela de a-i încuraja pe elevii de clasa a VIII-a să aleagă o meserie.

Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida a adus la marș specialiste în estetică, textiliste, mecanici auto, sudori, tâmplari PVC, ori electricieni, iar Colegiul Economic Hermes a atras în acest marș elevi îmbrăcați frumnos în bucătari, ori cofetari. Toți ne-au spus cât de mândri sunt ei de meseria pe care o învață și, mai ales, ne-au spus că sunt fericiți că au ales corect această meserie.
„Vrem să demonstrăm că liceul nostru are o valoare și că ne poate învăța foarte multe lucruri. Trebuie să le spun tuturor că aici învățăm foarte multe lucruri și, la final, plecăm cu o meserie”, a spus o elevă.
„Vrem să le arătăm, oamenilor liceul nostru, ca să știe toți că aici sunt oameni buni, profesori foarte buni și oricine poate veni aici la cursuri. Sunt la profilul textile”, a completat o altă elevă.
„Este foarte important să faci o școală la finalul căreia realizezi că meserie este brățară de aur și avem o calificare. Eu, una de mecanic auto. Mă gândesc apoi să urmez studiile, să iau Bacalaureatul și apoi chiar să merg la o facultate de profil, să fiu inginer chiar”, a spus un elev de la „Dimitrie Leonida”.
„Sunt specialist în montarea de termopane și zic că meseria mea este foarte bună, chiar ne place. Eu le recomand tuturor să vină aici”, a conchis un alt elev.
„Este proiectul inițiat de IȘJ Hunedoara și participă la acest proiect toate liceele tehnologice din acest județ. Sigur că și noi ne-am alăturat acestui marș, pentru a promova în comunitatea noastră învățământul profesional și tehnic, pentru că eu cred că poate fi urmat de foarte mulți copii, fiindcă și orașul are nevoie de meseriași”, a spus și Mihaela Marița, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.
Și, dincolo de meseriașii de care avem nevoie în gospodărie, de croitorese, ori fetele care fac manichiură și coafură, cei de la Economic au arătat că pot fi pricepuți în bucătărie. Și ne-au spus și ce aptitudini trebuie să ai, ca să ajungi ca ei. „Să aibă îndemânare și voință, că altfel nu reușesc. Trebuie să te pasioneze meseria asta. Eu am vrut să vin aici, că îmi place mult să gătesc și să comunic cu profesorii mei la practică. Sunt oameni minunați”, a spus o elevă de aici.
„Eu sunt cofetar patiser. Trebuie să îți placă această meserie, iar apoi vei găti cu drag, cu spor și să facă prăjituri bune. Mie îmi ies bine papanașii”, a explicat un băiat pasionat de bucătărie.
„Dorim să promovăm învățământul profesional și, în mod special, cele 4 calificări pe care le avem noi la Hermes. Noi avem bucătari, ospătari, cofetari și lucrători hotelieri”, a declarat Ramona Ința, director Colegiul Economic Herrmes Petroșani.
Marșul meseriașilor a fost privit de toți trecătorii și s-a desfășurat pe artera principală din Petroșani. Liceenii au vrut să le arate tuturor halatele de meseriași, bonetele de viitori MasterChefi și să îi încurajeze pe toți cei acre vor să vină și să urmeze o școală de meserii.
Diana Mitrache