Marmote jucăușe, filmate în Retezat

De canicula din orașe, toată lumea s-a refugiat la munte, iar acolo, spectacolul oferit de faună și floră a fost unul pe măsură. Așa se face că, rangerii de la noi au și postat un filmuleț cu mai multe marmote la joacă, în Retezat, filmate spre deliciul celor care le-au și văzut.
Rangerii din parcul Național Retezat ne delectează, încă o dată, cu un mic film în care, acum, au surpins mai multe marmote, care se împing, se rostogolesc și par că se distrează, în Parcul Național Retezat.
Imaginile au fost surprinse de Lenuța Bogdan, ranger în Parcul Național Retezat. un loc în care, așa cum spun specialiștii, datorită habitatelor sale foarte diverse, naturale, sau puţin modificate de intervenţia umană, adăposteşte o faună deosebit de bogată. Sunt aici multe specii de animale, iar deseori, cei aflați în drumeții le pot observa.
Imaginile au adunat aprecierile celor care le-au văzut pe aceste animăluțe în mediul lor natural, acolo unde există, așa cum spun specialiștii, câteva mii. Toți cei care le observă spun că sunt extrem de interesante, pentru felul în care se comportă, ele fiind extrem de jucăușe.
Ele au ajuns în zona noastră, potrivit rangerilor, „în anul 1973, când o echipă de la Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a introdus 20 de exemplare de marmotă alpină provenită din Alpii Austrieci, aici, în Retezat. Marmotele au fost eliberate în căldarea lacului Gemenele, iar în prezent se pot întâlni în toate văile şi căldările glaciare de sub Şaua Custurii până în căldarea lacului Zănoaga”, informează reprezentanţii Parcului Naţional Retezat.
Diana Mitrache