Marian Boboc, lansare de carte, la 45 de ani de la Greva Minerilor

O carte biografică a fost lansată sub semnătura cunoscutului scriitor și jurnalist Marian Boboc, la Muzeu Mineritului, acolo unde este locul său de muncă actual.

Cunoscut ca un documentarist consecvent, Marian a avut plăcerea de a discuta, în decursul mai multor ani, cu Constantin Dobre, liderul mișcării minerilor de la Lupeni, iar cartea lansată acum este, practic, o biografie, cu documente ce au marcat istoria mineritului de la noi.
Marian Boboc a ales săptămâna în care sunt comemorați minerii în toată Valea Jiului, iar cartea cu numărul 45 vine la 45 de ani de la revolta minerilor, al căror lier era Constantin Dobre.
„Revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni, august 1977. O biografie” descrie, cu documente, în cele aproape 300 de pagini, viața grea a minerilor și revolta lor pornită din acest motiv. „Am reușit să îl conving pe domnul Constantin Dobre, el fiind liderul indiscutabil al grevei, ca să își așterne amintirile pe hârtie și să le pun în această carte. Poate pare ceva ciudat, cum biografia lui apare în carte, însă, domnia sa, 75 de ani, este încă un om foarte modest, a spus că, până la urmă vrea să i se recunoască faptul că a fost conducător al revoltei muncitorești”, a spus Marian Boboc, autorul cărții.
Marian mai spune că „povestea lămurește, cu lux de amănunte, ceva ce nimeni (sau foarte puțini) cunosc: rolul jucat de Constantin Dobre și în acest atât de necesar gest de reparație morală a celor care au suferit la revoltă și a urmașilor acestora”.
„Eu cred că trebuie să fim mândri, noi cei din Valea Jiului, că, la Lupeni, s-a întâmplat, în 1977, în august, un prim act, în istoria mișcărilor muncitorești.
Cine au fost actorii? Părinții, bunicii, vecinii, oameni Văii Jiului și noi trebuie să ne aducem mereu aminte de asta”, a mai explicat Marian Boboc.
Constantin Dobre a fost omul care a avut curaj să îl înfrunte pe Ceaușescu și acesta este aspectul pe care autorul a vrut să lîi arate celor ce vor citi cartea. Marian Boboc este unul dintre autorii de la noi care a scris mult și s-a documentat temeinic în legătură cu grevele și istoria mineritului de la noi, iar această carte este încă o dovadă a vieții de pe Valea Jiului.
Diana Mitrache