Un tobosar de doar 12  ani dã ritmul fanfarei minerilor si este nelipsit de la manifestãrile organizate cu ocazia unor serbãri sau comemorãri ale ortacilor. Acum se pregãteste pentru defilarea de Ziua Nationalã a României.

Fanfara minerilor din Vulcan – Valea Jiului are ca tobosar un copil de miner. Cristian Gheti a ajuns copil de trupã imediat dupã ce a fãcut sase ani, bunicul lui fiind cel care i-a insuflat pasiunea pentru muzicã.

Desi este o mânã de om, a ajuns un membru important al trupei care alcãtuieste Fanfara Vulcan, iar fãrã ritmul tinut de betele lui, instrumentistii recunosc cã n-ar putea cânta. „Este de bazã la toate manifestãrile unde mergem noi. Este o pasiune a familiei noastre, o mostenire pe care o ducem mai departe cât timp va fi fanfara. Lucrez la minã si în afara programului cât în fanfarã la fel ca tatãl meu”, spuna, Ghetzi Ludovic (junior), tatãl lui Cristian Ghetzi.

Sefii minerilor s-au zgârcit la câteva sute de lei

Copilul participã la toate serbãrile organizate de Primãria Vulcan, dar si la evenimentele mineresti din Valea Jiului la care este chematã fanfara.  În anii trecuti era nelipsit de la comemorarea tinutã pe 29 noiembrie la EM Livezeni. Anul acesta, cu ocazia manifestãrilor de comemorare dedicate ortacilor care în urmã cu exact 32 de ani îsi pierdeau viata în subteranul EM Livezeni, sefii minerilor s-au gândit sã facã economie. Prin urmare s-au zgârcit la câteva sute de lei, sumã cu care achitau tariful fanfarei minerilor care intona atât imnul ortacilor cât si restul melodiilor dedicate manifestãrilor comemorative si au decis cã este mai ieftin sã foloseascã o casetã în loc de fanfarã, chiar dacã momentul nu va mai fi la fel de solemn.

„Veniti sã-l vedeti de 1 Decembrie”

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile spune cã, desi n-a mai cântat ieri la Livezeni, Cristian va fi la post de Ziua Nationalã. Atunci fanfara are un rol esential în cadrul manifestãrilor, iar micutul tobosar este o atractie pentru toti cei care participã la manifestãrile dedicate zilei de 1 Decembrie. „Veniti sã-l vedeti pe 1 Decembrie, cum cântã împreunã cu fanfara si defileazã”, spune primarul Ile. De fapt, Ziua Nationalã este unul dintre momentele de galã la care dã tonul Cristian. Îmbrãcat în uniforma traditionalã a fanfarei, tobosarul dã ritmul în fiecare an imnului national, cu care încep manifestãrile oficialii locali pe 1 Decembrie. „Îmi place sã bat la tobe, sunt tobosar dar o sã învãt si alte instrumente. Am cântat  în foarte multe locuri si este frumos la fanfarã. Sunt bun si la scoalã pentru cã vreau sã ajung mare muzician”, spune Cristian.  Micutul tobosar are si o medalie în palmares împreunã cu fanfara minerilor din Vulcan. A participat peste hotare la un concurs de muzicã de fanfarã unde a înfruntat trupe din mai multe tãri europene. Fanfara din Vulcan a câstigat locul trei la competitia tinutã în Ungaria.

Bunicul lui l-a adus în fanfarã

Cristian Gheti a ajuns în fanfarã dupã ce bunicul lui, coordonatorul fanfarei, a vãzut cã din ce în ce mai putini tineri vor sã continue traditia. Reusise cu fiul lui si urma sã încerce si cu „a treia generatie”. „Tinerii nu mai sunt interesati de culturã, acum nu mai dã nimeni nimic pe culturã si traditie. Sã ne bãgãm degetul în gurã, în nas pe stradã si sã facem o calitate din asta a ajuns sã fie la modã. Recunosc cã fanfara este o pasiune si nu poti trãi din ea. Am lucrat la minã pentru a tine casa si în timpul liber eram la fanfarã pentru a-mi satisface pasiunea. L-am dus la fanfarã si pe fiul meu, iar acum nepotul pentru cã nu vreau sã disparã traditia. Fanfara este o traditie pentru mineri si astãzi este în pericol”, a spus Ludovic Ghetzi senior, coordonatorul Fanfarei Vulcan.

Maximilian Gânju