Managerul CEH negociazã un pret corect pentru energia electricã vândutã

7_1Complexul Energetic Hunedoara vinde energie la cel mai mare pret de pe piata reglementatã, potrivi datelor fãcute publice de Autoritatea Nationalã de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest pret ar putea fi majorat din aprilie, astfel încât CEH sã poatã plãti un pret corect Societãtii Nationale a Huilei pentru huila livratã.

CEH ar putea vinde energie electricã mai scumpã comparativ cu pretul de acum, iar acest lucru se va reflecta si în pretul plãtit cãtre SNH pentru cãrbunele livrat. Managerul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, a fost miercuri la Bucuresti, la ANRE si la Ministerul Energiei, pentru a  discuta tocmai problema pretului de vânzare. Sperãm cã, începând cu 1 aprilie, vom avea o cantitate si un pret reglementat care sã ne permitã sã functionãm normal. Ar trebui ca presul sã fie mai mare decât cel actual. Eu am explicat ce înseamnã sã ne pregãtim pentru preluarea SNH în cadrul Complexului si sã asigurãm din acest pret si investitiile pentru SNH”, a declarat Daniel Andronache.

Un pret bun, dar nu îndestulãtor7

ANRE care este autoritatea competentã care aprobã preturile reglementate de vânzare-cumpãrare a energiei electrice si cantitãtile de energie electricã din contractele încheiate între producãtori si furnizorii clientilor finali care opteazã pentru preturile reglementate, cu respectarea calendarului de eliminare treptatã a acestora. Si, conform cifrelor oficiale,  pentru Complexul Energetic Hunedoara  pretul stabili la ora actualã este de 271 lei/ MWh, la o cantitate de 308.795 MWh, ceea ce reprezintã 2% din cantitatea totalã de pe piata reglementatã. Practic, cel mai scump pret este prevãzut pentru Complexul Energetic Hunedoara, dar acesta nu este si îndestulãtor. „Noi am fãcut niste simulãri în care sã stim ce înseamnã pretul SNH si sã-l transmitem în pretul megawatt-ului, pretul GCal sã-l transmitem  în pretul pe megawatt.

Ca sã putem sã facem si investitii al SNH, sã nu avem nevoie de nicio altã sursã, pretul de care avem nevoie ar fi undeva la 390 lei/ MW”, a mai spus Andronache.

Pentru a pretul corect sã devinã si pretul de vânzare este nevoie de vointã politicã, transpusã într-o hotãrâre de Guvern.

Carmen Cosman

Un comentariu la „Managerul CEH negociazã un pret corect pentru energia electricã vândutã

  • 29 martie 2013 la 14:18
    Permalink

    Alo PSD (Cosmin Nicula,Cristian Resmerita,…)vam votat tot timpul dar voi ati uitat de fiecare data cand ati venit la guvernare (ex.2000-2004).Victor Ponta ajuta doar Gorjul.

Comentariile sunt închise.