Specialiști din Petroșani, Cluj-Napoca, Târgu Mureș sau Ibiza – Spania fac parte dintr-un grup de Facebook destinat mămicilor. Mama și copilul este cel mai nou grup online destinat mămicilor. Este total diferit față de ceea ce se găsea până în momentul de față în sfera online din Valea Jiului. Este un grup pe cea mai folosită rețea de socializare, în care specialiștii vin mai aproape de părinți. Platforma a fost creată cu scopul de a oferi informațiile de care părinții au nevoie, de la articole despre sarcină, naștere, depresie postpartum, alăptare, diversificare, sănătatea și alimentația copiilor, sănătatea psihică a mamei și copilului, până la sfaturi medicale și conversații cu specialiști, discuții cu alți membri din comunitate și evenimente special.

Aflăm mai multe despre acest grup chiar de la echipa care se află în spatele acestui proiect.

  1. De unde această inițiativă?

”Mama și copilul – de vorbă cu specialistul” este o comunitate online dedicată mămicilor din România și Europa. A fost creată cu scopul de a oferi informațiile de care mamele au nevoie, de la articole despre sarcină, naștere, depresie postpartum, alăptare, diversificare, sănătatea și alimentația copiilor, sănătatea psihică a mamei și copilului, până la sfaturi medicale și conversații cu specialiști, discuții cu alți membri din comunitate și evenimente speciale!

Inițial acest grup s-a dorit să se adreseze gravidelor si mamelor în perioada postparum la inițiativa Doamnelor Pan Cristina Gabriela, asistentă medicală și Consilier în alăptare și Farkas Roxana, farmacistă și Consilier în alăptare. Dar am conștientizat că va avea valoare dacă vom coopta și alți specialiști și am apelat la tineri medici, ambițioși, inteligenți dornici de afirmare, dornici să își pună în valoare personalitatea. Așa că facem o combinație între vechea generație și noua generație. O combinație între maturitatea și experiența celor mai in vârstă și entuziasmul celor tineri. Am dorit ca prin grupul nostru să ne construim un brand, prin care să ne diferențiem și să ne deosebim de alte grupuri prin valoarea noastră unică personală și profesională, să ne construim o imagine consecventă, să ne sporim recunoașterea ca experți în domeniul nostru, să ne stabilim reputația, credibilitatea și avansarea în carieră. Fiecare specialist din grup are un rol extrem de important și doar dacă munca fiecăruia este îndeplinită, devenim împreună un organism care funcționează perfect. Lucrăm în echipă, discutăm diferite cazuri, ne consultăm ca să găsim soluția cea mai bună, mai eficientă în rezolvarea cazurilor sau in evoluția grupului. Este extrem de important sa facem lucrurile care ne bucură, care ne dau energie. Energia noastră este motivația și bucuria că reușim să schimbăm viețile oamenilor în bine, că oferim soluții, schimbăm mentalități, îmbunătățim cunoștințele medicale ale mamelor.

  1. La ce trebuie să se aștepte mămicile care se înscriu în acest grup? Ce informații pot afla?

În primul rând, doamnele trebuie să știe faptul că în acest grup nu se rezolvă urgențele medicale și nu înlocuiește un consult medical. În cazuri de acest gen, recomandăm ferm un consult la medicul specialist. Acest grup a fost creat cu scopul de a acorda sprijin mamelor sau femeilor gravide prin oferirea de informații sub formă de articole; informații care pot fi folositoare în mod preventiv pentru anumite situații sau chiar în situații cronice. Săptămânal, administratorii grupului postează articole utile, de interes general, din aria de specialitate a fiecăruia. Este posibil ca la cererea membrelor grupului să apară articole axate pe subiectele solicitate. Bineînțeles, membrele pot adresa întrebări cu specificul grupului, la care administratorii vor încerca să răspundă corespunzător din punctul de vedere al specialistului. Aceste întrebări sunt discutate în prealabil postării publice pentru a oferi cel mai potrivit și cuprinzător răspuns. Specificul grupului este foarte bine definit: temele principale pornesc de la aria de neonatologie, consultanță alăptare, pediatrie, ORL, ortopedie pediatrică, medicina laborator, ginecologie, farmacie, dermatologie, nutriție, dietoterapie, psihoterapie, psihiatrie, stil de viață sănătos, pare ting, însă încercăm să acoperim toate ariile relaționate cu sarcina, femeia gravidă și creșterea copilului, viața de mamă, așadar suntem în continuă creștere.

  1. Cât de deschise sunt mămicile în comunicarea cu medicii specialiști?

In prezent (19 feb 2021) inregistram cu aproximativ 30% mai multe cereri de înscriere comparativ cu 20 ian 2021, ceea ce ne demonstreaza ca exista un interes crescut in ceea ce inseamna continutul de informatii medicale postate in grupul “ Mama si copilul, de vorba cu specialistul” si acest lucru ne incurajeaza sa continuam. Fiind un grup de suport, psihoeducatie si un grup de informare medicala, in general, grupul nostru tinta ( femeile insarcinate si mamele) parcurge materialele postate zilnic si reactioneaza prin mesaje sau aprecieri intr-un numar satisfacator, avand in vedere faptul ca scopul acestui grup difera de ceea ce intalnim in mod curent pe forumuri si pagini dedicate acestui sector de public. Din punctul nostru de vedere, mamele au o deschidere si un interes crescut pentru ceea ce inseamna educatie sanitara, psihoeducatie si informatii privind ingrijirea bebelușului, alăptare si diversificare.

  1.  Cum ați reușit să convingeți medicii specialiști să răspundă acestei inițiative?

Nu i-am convins, au venit spre noi cu inima deschisă.Tinerii medici se cunosc între ei, au fost colegi de facultate, s-au recomandat unii pe alții. Dar s-au ales dintre cei mai buni dintre cei buni care au făcut parte din elita facultății, medici inteligenți, empatici și cu un caracter frumos. O generație nouă cu alte mentalități dornică de afirmare. Colaborarea dintre vechea generație cu noua generație este una constructivă și munca este în echipă.

  1. Ce medici specialiști găsim în acest grup?

Echipa noastră este formată din numeroși specialiști valoroși care sunt dornici să împărtășească informații prețioase, cu noi și cu membrii grupului. Specialiștii noștri acoperă ramuri precum ramura psihologiei (Lupuleac Claudia) nutriției (Monica Sânpălean și Sabău Cezara-Ștefana), farmaciei (Roxana Farkas, Carmen Siminesc și Andra Trisciuc), pediatriei (Lorena Vultur, Bíro Emese și Cristina Mareș), chirurgiei pediatrice (Andra Rusalim), neonatologiei (Lorena Vultur și Pan Cristina-Gabriela), ortopediei pediatrice (Țârloiu Georgiana), otorinolaringologiei-ORL (Gherman Daniela-Anca), medicinei de laborator (Diana Butiurcă), psihiatriei (Laura Iacob), a consultanților și educatorilor în alăptare și lactație (Pan Cristina-Gabriela), dermatologiei (Alina Botoncea), a kinetoterapiei pediatrice (Daniela Parau), stomatologiei (Anca Balea) și ginecologiei (Demeny Andrea).

  1. Cum reușiți ca în acest grup format din medici specialiști să îi facă pe părinți să înțeleagă faptul că anumite grupuri de facebook,

forumuri nu țin loc de spital?

Am informat de la bun inceput care este scopul acestui grup si am reamintit optiunile in caz de urgente medicale. Daca mama/părintele nu recunoaște urgenta, noi urmărind permanent solicitările care apar, vom direcționa mama către unitatea medicala

competenta: cabinet medical/ serviciul de urgente, in functie de situatie. Incercam, pe cat posibil, in articolele pe care le

postam a atentiona cand este momentul pentru a apela la un consult medical,

în funcție de caz.

  1. Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le înțeleagă părinții atunci când vorbim de consultații sau sfaturi în mediul online ?

Cred ca parintele care solicita pentru copilul sau o consultatie on-line trebuie sa stie ca aceasta nu va putea inlocui niciodata consultatia adevarata, in fata micului pacient. In cadrul acesteia medicul vede copilasul in ansamblu si obtine foarte multe informatii din examenul clinic si dintr-o anamneza amanuntita. Astfel, in cazul unor probleme de sanatate acute (de exemplu-copil cu febra), un sfat online poate fi de folos in prima instanta (scaderea febrei cu un anumit antitermic), dar sfatuim parintii sa duca copilasul la un consult de specialitate. O problema minora, dar importanta pentru părinte sau copil își poate găsi însă rezolvarea într-un sfat online venit de la specialist. Sfaturi privind nutritia, aspecte ce vizeaza cresterea armonioasa fizica si psihica, ingrijirea copilului pot fi furnizate online. Un alt aspect important este sursa informatiilor accesate. Din pacate, internetul abunda de recomandari si sfaturi din partea unor persoane probabil bine intenționate, dar prost informate. Este esential sa filtram aceste informatii prin cautarea unor surse sigure, specializate in domeniu.

  1.  Sunt cazuri în care pe grupurile de mămici se dezbat subiecte cu păreri mai mult sau mai puțin avizate. Ce le recomandați mămicilor, și deopotrivă, taților, pentru că sunt și tătici care stau cu copiii ?

Fiecare persoană fie că vorbim despre mămici sau tătici are nevoi diverse. Poate au nevoie de socializare sau pur și simplu nevoia de a-și expune experiențele. De aceea ce informații primesc unele mămici pe unele grupuri sunt irelevante, dacă nu au competențe medicale-medicul e soluția. Acest grup are cu totul alt scop, acela de a consilia corect și de a oferi informații avizate gravidelor sau mămicilor din grup.

  1. Sunt cazuri în care anumite mămici au mai multă încredere în sfaturile neavizate, decât în medicii specialiști. Cum încercați să schimbați această mentalitate?

Este adevărat ca multe mămici aleg varianta cea mai simpla, sa scrie un mesaj pe rețelele de socializare sau sa caute informații pe internet, despre problema lor medicală, decât sa se adreseze unui medic! Din aceasta cauza de multe ori ajung in cabinetele noastre pretarăți și ne îngreunează mult diagnosticarea corecta a patologici! Aici pe acest grup suntem specialisti care încercam sa îndrumăm mămicile sa își crească copilașii sănătoși, scriem articole despre teme diverse care le pot fi de ajutor mămicilor atunci când se întâlnesc cu ele, răspundem cât de repede putem mămicilor care ne pun întrebări! Prin toate acestea speram ca acest grup sa fie unul in care mămicile sa aibă încredere și sa știe ca stau de vorba cu specialiști in domeniu și ca știm ceea ce spunem și ne documentam în permanență!

  1. Din discuțiile care s-au purtat până acum pe grup, care au fost cele mai mari sau mai multe nelămuriri sau probleme ridicate de părinți

Acest grup este o sursă de informare pentru mămici și viitoarele mămici, un grup foarte variat , cu specialiști care stau la dispoziția mămicilor pentru a le oferi cele mai bune sfaturi despre creșterea armonioasa a copilului. Printre cele mai mari preocupări ale mămicilor de pe grup pana in momentul de fata au fost cele legate de alăptare, de alimentația in timpul sarcinii, probleme cu somnul copiilor, gestionarea dizabilităților, alergiile alimentare, contracepție, patologia gravidei, probleme stomatologice ,probleme dermatologice, cam din toată sfera medicală.  Sunt multe probleme ridicate de mămici, tocmai pentru ca suntem un grup diversificat care acoperă aproape toate specialitățile. Pe lângă întrebările puse de mămici, noi prin articolele ce le publicam zilnic încercam sa oferim informații, pentru ca mămicile sa se orienteze către cea mai buna soluție la problemele lor.

  1.  Ce le recomandați

părinților în relația cu ”Dr. Google” – forumuri de pe internet.

Părinții nu ar trebui să își facă un obicei în a căuta răspunsuri medicale la problemele de sănătate ale copiilor prin intermediul motoarelor de căutare,  deoarece pot cădea într-o capcană de informații inadecvate care ar putea să-i inducă în eroare și care fie să-i alarmeze inutil, fie să le asigure o reasigurare falsă și să pună în pericol sănătatea copilului. Atunci însă când doresc să se informeze, părinții pot apela la site-urile afiliate unor centre sau instituții medicale, pagini de socializare care au ca obiect îngrijirea sănătății și a căror moderatori sunt medici sau specialiști în domeniul medical. Părinții ar trebui să știe însă că Google nu poate înlocui consultația unui medic/specialist pentru simplul fapt că acesta nu a depus jurământul lui Hipocrate, motiv pentru care părinții sunt sfătuiți să manifeste înțelepciune cu privire la sfaturile găsite online.

A consemnat Monika BACIU