Luptã contracronometru pentru salvarea unei persoane rãmasã captivã într-o pesterã

Persoanã blocatã într-o galerie inundatã a unei pesteri. NU este vreun caz real, ci o simulare la care au participat speologii din mai multe judete ale tãrii, dar si din strãinãtate
Speologii din judetele Hunedoara, Bihor, Arad si Cluj, precum si din Polonia si Suedia, au luat parte la un exercitiu national desfãsurat în pestera Sura Mare, situatã în interiorul Parcului Natural Grãdistea Muncelului – Cioclovina.
Acestia au avut o tematicã anume. Speologii au simulat evacuarea unei persoane aflate în hipotermie, fiind blocatã într-o galerie inundatã a pesterii.
“Dificultãtile evacuãrii, ce a durat opt ore, au constat atât în temperatura scãzutã a apei, cât si pasajele verticale de pe galerie, ce au necesitat echiparea cu corzi a acestor obstacole. Omogenizarea salvatorilor speologi cu tehnicile specifice de interventie în mediul speleal, precum si prezentarea noilor tehnici si echipamente, au constituit un alt scop al acestui exercitiu ce, credem noi, a fost un real succes. Multumim, pe aceastã cale, tuturor celor implicati, salvatori speologi si cadre medicale de la SMURD Bihor, pentru disponibilitatea de a participa la acest exercitiu si pentru efortul depus”, au transmis reprezentantii Salvaspeo România.
Pestera Sura Mare este traversatã de un râu subteran, iar apa depãseste în unele locuri 2 metri. La dificultatea evacuãrii au contribuit temperatura scãzutã a apei, ce nu trece de 7 grade si pasajele verticale, care au impus folosirea corzilor. 8 ore a durat misiunea speologilor.
Cosmin BACIU