Lupeni – între minerit si turism

Municipiul Lupeni graviteazã între minerit si turism. Autoritãtile locale sunt constiente de faptul cã mineritul este în  continuã restrângere, astfel cã mizeazã pe  sectorul turistic ca  principal motor al economiei locale.  Municipiul Lupeni este un oras care s-a dezvoltat, în principal, datoritã industriei miniere. Istoria noastrã si viata noastrã de zi cu zi, în ultimele douã  secole, au gravitat în jurul mineritului. Acum, sectorul minier este în restrângere, dar comunitatea localã cautã noi solutii de dezvoltare.
“Municipiul Lupeni are un profil economic neechilibrat, fãrã un profil definitoriu. În perioada socialistã, pânã în 1989, municipiul a fost afectat în foarte mare mãsurã  de politica de  industrializare fortatã. Mostenirea monoindustrialã a exploatãrii miniere are deci o pondere semnificativã, mai ales dupã dezafectarea totalã sau partialã a unor unitãti de mari dimensiuni precum EM Bãrbãteni, EM Lupeni-Sud, Viscoza sau Tesãtoria de mãtase. Disparitia locurilor de muncã si deficitul economic legat de aceste dezafectãri a fost amortizat partial de investitii noi în alte ramuri economice. În acelasi timp, fabrici de dimensiuni mici/medii alãturi de firme de logisticã/ depozitare sau servicii tehnice au preluat locatii industriale vacante, diversificând si fragmentând paleta de activitãti. Este de  remarcat dezvoltarea incipientã a serviciilor turistice, care au potential mare, fiind o alternativã viabilã la monoindustria pe cale de disparitie”, aratã autoritãtile locale din Lupeni.  În ultimii ani, Straja a devenit principala atractie turisticã atât în sezonul de iarnã cât si în sezonul de varã.
“Pentru noi, ca reprezentanti ai  administratiei locale este foarte important sã dezvoltãm statiunea si pe perioada verii. Tocmai de aceea,  încercãm prin toate cãile legale sã  promovãm statiunea pentru a atrage turisti. Un plus este si faptul cã în Straja functioneazã asociatia cabanierilor, dar si ONG-urile care au înteles cã prin  implicarea tuturor putem dezvolta zona. Acest lucru demonstreazã faptul cã, la Lupeni, parteneriatul public-privat functioneazã. Este un câstig faptul cã în câteva zile, de varã, Straja a avut peste 5000 de turisti. Asta înseamnã cã ne îndreptãm în directia potrivitã în ceea ce înseamnã Straja si în sezonul cald”, a declarat Lucian Resmeritã,  primarul municipiului Lupeni. Activitãtile din Straja nu se opresc aici. În lunile urmãtoare, Straja va fi acaparatã de motociclisti, dar si de iubitorii longboard-ului
Cosmin BACIU
foto Wikimapia

4 comentarii la „Lupeni – între minerit si turism

 • 9 iulie 2019 la 21:53
  Permalink

  Pai zezerita nu se lauda ca nu se închide mina Lupeni? Epoca tacs-o, au închis au furat au apartamente în Timisoara pe bani publici ?i cabane în straja. Muie PSD.

 • 10 iulie 2019 la 00:32
  Permalink

  Veverita? Gargarita?

 • 11 iulie 2019 la 17:31
  Permalink

  Cred ca primarul a luat una mica inainte de a face declaratia cu turismul in lupeni.Trei luni pe an in Straja,nu inseamna turism,iar vara ce sa mai vorbim,cei 5000 de turisti cred ca sunt angajatii primariei si culegatorii fructelor de padure… Se stia de multa vreme ca mineritul e pe sfarsite ,iar primaria in frunte cu primarii ultimilor douazeci de ani nu au facut nimic pentru a aduce ceva in locul mineritului.Inchiderea minei lupeni, inseamna si inchiderea ”muicipiului”.Himera cu turismul tine doar la fraieri.Altceva trebuie orasului si cred ca nu gresesc spunand ca-n primul rand ii trebuie un primar care sa lucreze pentru urbe si nu in interes de familie !

Comentariile sunt închise.