Lupeni: Asteaptã bani pentru ultimele inundatii

Ploile torentiale de la începutul acestei sãptãmâni au afectat extrem de mult municipiul Lupeni. Primarul spune cã a fãcut o evaluare a situatiei si a trimis-o cãtre Prefecturã, pentru cã asteaptã sã fie despãgubiti cei care au fost afectati, dar si sã repare strãzile, podurile si podetele distruse de viiturã.
„Am reusit sã finalizãm raportul si avem situatia cu toate strãzile afectate. Bilantul a fost transmis Prefecturii si se fac demersuri pentru a ajunge situatia la Guvern. Avem peste 100 de gospodãrii afectate de inundatii, peste 20 de km de drumuri lãturalnice distruse  în totalitate si case izolate încã, pentru cã nu am reusit sã reparãm drumurile de acces”, a declarat Lucian RESMERITÃ, primarul municipiului Lupeni.
Ploile de sãptãmâna trecutã au lãsat case izolate de viiturile care au distrus drumurile, ape iesite din matcã, poduri si podete suflate ca de vânt, oameni îngroziti de potop si torenti uriasi. Specialistii sistemului hidrotehnic Ape Jiu spun cã a plouat la Lupeni si Vulcan cu aproape 70 l/mp, cam 1 litru pe minut, lucru nemaiîntâlnit de multi ani. Acoperisurile oamenilor s-au nãruit sub potop, iar podetele au fost luate de viituri, inundând zeci de gospodãrii.
Acum, autoritãtile locale asteaptã banii sã refacã dezastrul. „Lucrãm si acum si în urmãtoarele zile, pentru ca oamenii sã treacã mãcar cu masina  prin acele zone. Sunt 12 podete afectate, un pod mai mare distrus. Responsabilii de la Guvern, împreunã cu cei de la ISU vor fi în teren în perioada urmãtoare  pentru evaluarea pagubelor si sperãm sã obtinem cât mai repede bani ca sã refacem drumurile si sã aducem normalitatea în oras pe aceste strãzi. S-au fãcut calcule exacte si am transmis spre Guvern solicitarea noastrã explicit si sperãm sã primim banii”, mai precizeazã primarul.  Bilantul final aratã cã un numãr de 102 gospodãrii au fost inundate, iar apa intrat la peste un metru. Cei de la ISU au actionat simultan în peste 20 de locuri din oras. Sunt 28 de km de drumuri lãturalnice distruse si alte 12 podete rupte efectiv, de torentii ce au venit din munti.
Diana Mitrache