„Lumea stie foarte bine cati bani face un lucru dar foarte rar stie care-i valoarea…”

Costel Avram, vicepresedintele Consiliului Judetean, nu se consoleaza cu faptul ca… / Lumea stie foarte bine cati bani face un lucru dar foarte rar stie care-i valoarea lui adevarata

-Ce credeti despre aceste privatizari fortate, pe ultima suta de metri, promovate de guvernarea  portocalie?

-Cand noi vorbeam apasat, in Parlament, despre faptul ca bogatiile solului si ale subsolului trebuie sa le ramana romanilor am fost taxati de nationalisti si de neintelegere a spiritului vremii. Am stat si eu in dubiu, o perioada, intrebandu-ma cine avea dreptate. Asta, pana mai deunazi, cand am vazut la televizor o emisiune pe aceasta tema la care erau invitati doi distinsi liberali: dnii Dinu Zamfirescu si istoricul Giurascu. Oamenii, liberali cu mare vechime in partid, ne dadeau, peste timp, dreptate. Bratienii nu concepeau ca o societate mixta care ar fi trebuit sa exploateze una din bogatiile Romaniei sa nu fie majoritar romaneasca. M-am consolat cu faptul ca, pentru ca erau buni romani- ca si noi, Bratienii au devenit impopulari printre cei care aveau in joc foarte multe interese financiare. Iata ca timpul dovedeste ca poti avea aliati acolo unde te astepti cel mai putin…

-Aveti vreo explicatie pentru ce, la romani, benzina e atat de scumpa?

-Raspunsul exact ar trebui sa-l dea cei care au vandut Petromul. Tot ei ar trebui sa raspunda si de ce e gazul atat de scump si de ce curentul e ieftin pentru baietii destepti si foarte scump pentru consumatorii casnici.

-Cultura e scumpa, domnule Costel Avram? Va pun aceasta intrebare in calitate de presedinte al unei asociatii culturale care a organizat cel mai spectaculos eveniment cultural al anului in Valea Jiului…

-O sa va raspund citandu-l pe un un scriitor englez care cultiva foarte mult paradoxul. El spunea ca lumea stie foarte bine pretul lucrurilor dar are mari dificultati cand trebuie sa aprecieze valoarea lor. Pretul nu este deloc mic dar cand vorbesti de literatura, investitia e pe termen lung. La liceu am aflat ca editurile care i-au tiparit pe George Bacovia sau pe Ion Barbu nu au castigat pariul cu literatura pe termen scurt. Si marii poeti tipareau la inceput doar in 500 de exemplare (care si ele se vindeau foarte greu) iar dupa ce s-au clasicizat au imbogatit si editurile si tara. Eu cred ca ceea ce au spus memorabil acesti mari scriitori despre Valea Jiului ar putea fi citat, maine, in cartile de istorie care vor vorbi despre aceste locuri.

-Cu ce ati ramas din aceasta intalnire de la Clubul elevilor din Petrila?

-Pentru mine, mesajul cel mai reconfortant e acela ca Arcadia exista in realitate si nu e doar un tinut imaginar asa cum a fost el visat de Goethe sau de Ion D. Sirbu. Faptul ca, pret de cateva ore, prefectul, presedintele Consiliului judetean, primarii Vaii Jiului, rectorul Universitatii, directorul general al CNH, presedintele Judecatoriei, sefii Inspectoratului Scolar si-au gasit timp ca sa se regaseasca in calitate de iubitori de literatura si care, alaturi de alti iubitori de literatura, au ascultat fascinati cuvantul scriitorilor e un semn ca Valea se poate regasi impreuna. Are nevoie, insa, de evenimente de calitate si de inalte idealuri comune, la care sa adere toata lumea. Indiferent de culoare politica, indiferent de etnie sau de statut social.

-Ati aflat cu ce impresii au plecat oaspetii nostri?

-Va citez doua impresii care imi sunt la indemana. Criticul Nicolae Oprea, profesor la Universitatea din Pitesti, a scris in cartea de onoare a manifestarii noastre ca “toata aceasta intalnire nemaipomenita a pornit dintr-o discutie banala intre trei oameni care s-au descoperit prieteni. Cel mai important dintre ei, Costel Avram, a muncit cel mai mult ca proiectul utopic sa devina real”. Iar d-na Irina Horea, cea care a vorbit atat de frumos despre Valea Jiului a marturisit, in aceeasi carte de impresii, ca “cea mai mare bogatie este ceea ce strangem in cap si in suflet, pentru ca nimeni nu ni le poate lua niciodata”. Iar despre generozitate a spus ca inseamna: “A darui din ceea ce ai in suflet.”

-Credeti ca toata lumea apreciaza la superlativ ceea ce ati facut pentru Valea Jiului?

-Nici vorba. Exista o specie de oameni ai adancului care se ascund sub diverse pseudonime si care, la adapostul intunericului, ma injura vartos de fiecare data cand se scrie ceva despre mine. As vrea sa stau odata de vorba cu ei, fata in fata, barbateste, asa cum stau doi oameni civilizati. In mare parte ii stiu cine sunt si ma gandesc, inca, cum e mai bines sa procedez: sa-i ignor sau sa ii demasc. Pana cand voi lua o decizie in ceea ce-i priveste las ca faptele mele, bune sau rele, sa vorbeasca in locul meu. Deocamdata, cred ca e decizia cea mai inteleapta.

-Cum veti aborda campania electorala?

-Sunt convins ca o vom face in mod inteligent. Veti vedea, la timpul potrivit, o alta abordare in domeniul promovarii candidatilor nostri. Va fi un motiv in plus ca lumea sa ne voteze. Pentru ca, vorba poetului, nimic din ce-i romanesc nu piere!

7 comentarii la „„Lumea stie foarte bine cati bani face un lucru dar foarte rar stie care-i valoarea…”

 • 25 aprilie 2012 la 20:37
  Permalink

  VOTEZ COSTEL AVRAM SI PRM

 • 26 aprilie 2012 la 03:36
  Permalink

  Da, un mare om de „cultura” acest AVRAM!!! LASA-NE!!! Cum ajung oamenii astia in posturi atat de importante… cum????

 • 26 aprilie 2012 la 03:48
  Permalink

  Ai niste realizari care spun totul despre un profitor si un fariseu care a pus umarul la scumpirea apei.Putem fi mandri ca avem cea mai scumpa apa din tara.

 • 26 aprilie 2012 la 04:51
  Permalink

  In prezent functioneaza sintagma „Costel stie cati bani poti face intr-o functie publica”, in viitor va functiona „Costel stie cat de greu este sa nu mai fi intr-o functie publica”…iar acest viitor este foarte aproape in timp peste fix 1 luna.

 • 26 aprilie 2012 la 05:47
  Permalink

  vaiiiiiiiiiiiiii….om de cultura avram …citeaza scriitori englezi, stie el istorie sa vorbeasca de bratianu..oare cand a invatat?

 • 26 aprilie 2012 la 10:35
  Permalink

  Costel Avram cel ce se invarte de 10 ani in jurul apei din Valea Jiului scumpindo sub diferite motive (pentru la anul Avram si Molot au planificat inco scumpire a apei in Valea Jiului)facando cea mai scumpa apa din tara desi vine prin cadere dar el Costel Avram culmea sa ingrasat si imbogatit chiar pe timp de criza mondiala.

 • 26 aprilie 2012 la 11:08
  Permalink

  OPA! Analfabetul ajuns Mecena al culturii…. Nu rasul, ci tristetea ma apuca. Daca nu l-as cunoaste, de cand era student cersetor de note prin statutul de rugbyist, pe care nu l-a avut (era aranjeur de meciuri), nu puteam crede ca asemenea specimene exista. Nici Emil Racovita nu credea ca batracienii si reptilele de uscat devin transparente in mediile din pesteri. Asi putea crede ca s-a produs o transformare miraculoasa, o adaptare darwiniana. Dar nu este. NU va crea . speram o noua specie.
  Dar poate totusi fi un exemplu, de prezentat la cursuri, de parvenire politica.
  Poate colegii de la politologie vor folosi story-ul sau ca Studiu de caz.
  Pana atunci,
  Sa ne fereasca Dumnezeu de revenirea la Evul Mediu. Suna mai bine Middle Age.

Comentariile sunt închise.