Lucrările la rețelele de apă și canalizare avansează. Constructorii sunt în teren în localitățile în care ApaServ implementează proiectul cu finanțare europeană pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare.

”Din punct de vedere al implementări proiectului European toți constructorii de pe raza Văii Jiului sunt în activitate iar odată cu venirea primăverii se vede și o mișcare mai bună în teren. Acest lucru este pozitiv dar încep și acele restricții și atunci există o nemulțumire, dar când în fiecare oraș vezi câteva utilaje și câțiva zeci de muncitori, ști că proiectul va fi finalizat. Se lucrează la stațiile Taia și Jieț, la stația Taia déjà toate echipamentele noi sunt acolo și încet ele urmează să fie montate. La fel se întâmplă și la stația Zănoaga. Toate aceste lucrări se fac cu stațiile în funcțiune. Este foarte greu de ambele părți pentru că suntem nevoiți pe toată perioada contractului ca împreună să asigurăm funcționarea staților dar și implementarea noilor tehnologii”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Proiectul are o valoare de 90 de milioane de euro și prevede modernizarea și extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
”Proiectul pe întreg se află undeva la 30% pentru că s-a lucrat mult peste iarnă iar lucrurile în teren stau mai bine decât financiar. Sunt zonele în care la rețelele de apă și canalizare au fost făcute problele de etanșeitate, s-au făcut probele de presiune, au fost dezinfectate rețelele astfel încât să poată fi cuplate la rețelele vechi”, mai menționează Cristian Ionică.
Valoarea proiectului este de 90 milioane de Euro și presupune reabilitarea a 69,6 km rețea de apă potabilă și 47,4 km canalizare, extinderea a 8 km rețea de apă potabilă, construirea a două stații de tratare, precum și alte operațiuni necesare tratării apei. De rezultatele lui vor beneficia 117.365 locuitori din Valea Jiului.
”Noi am avea nevoie de 600 de kilometri de conducte ca să facem toate rețelele de aducțiune și de distribuție. În medie undeva la 100 de kilometri de rețea de canalizare și cam tot atât rețea de apă. La ordin de mărime, chiar dacă raportat la kilometri pe care îi avem noi în administrare, numai 15 kilometri asigură alimentarea cu apă a două orașe, pentru că în interiorul cartierelor lucrăm foarte greu pentru că trebuie să ținem în funcție rețelele vechi, dar degeaba am face între blocuri dacă nu aducem apă în rezervoare. Pe proiect am avut cele două stații, extremele, respectiv Valea de Pești și Jieț. Următorul pas logic este să faci aducțiunile ca să fie la rezervoare și avem siguranța pe partea de est cu stația Zănoaga care este strategic pusă în tot sistemul de alimentare cu apă. Stația Taia trebuie să fie funcțională pentru că știm că apa de pe Taia cauzează mari problem mai ales la topirea zăpezilor când trebuie să o oprim”, a mai subliniat sursa citată.
Monika BACIU