Lucrãri stopate în cimitirul evreiesc

6Evreii care au rude îngropate în cimitirul din Petrosani s-au plâns Rabinului – sef al Israelului de faptul cã în perimetrul cu locuri de veci se construieste o antenã pentru telefonie mobilã. Inspectia de Stat în Constructii Petrosani a oprit lucrãrile.

Constructia unei antene pentru telefonia mobilã într-un cartier din nordul municipiului Petrosani, exact în incinta unui cimitir evreiesc, tinde sã devinã unul international.

De mai multã vreme cei care au rude în cimitirul în care este îngropat si fostul primar al municipiului Petrosani, Carol Schreter, încearcã sã afle cum de s-a eliberat

autorizatie de constructie pentru un asemenea obiectiv fãrã o consultare publicã.

Lucrãrile la antena de telefonie au fost sistate dupã ce oamenii s-au adresat Inspectoratului de Stat în Constructii din Petrosani, însã mãsura este doar una temporarã. Constructorii antenei din Cimitirul Evreiesc – o firmã de telefonie mobilã, au primit avize de la Primãria Petrosani, dar numai dupã ce si Federatia Evreilor de la Bucuresti si-a dat avizul. Toti cei care s-au trezit în acest scandal au actionat deja firma în instantã. În plus, evreii care s-au stabilit de multi ani în Israel, dar au rude îngropate în cimitirul din Petrosani, i s-au plâns Rabinului-sef al Israelului si au cerut interventia acestuia. „Este adevãrat, scandalul va fi unul international pentru cã este absurd sã construiesti într-un cimitir. Constructorul la discutiile cu noi, cei care avem rude îngropate acolo,

ne-a spus cã s-a construit o benzinãrie într-un cimitir, la Cluj, de ce nu s-ar putea antena. Este neadevãrat, dar oricum atitudinea sfidãtoare ne deranjeazã si mai mult. Cei care s-au stabilit în Israel si au rude în cimitirul evreiesc din Petrosani, au cerut Rabinului-sef sã intervinã pe lângã cei care conduc comunitatea iudaicã din România pentru rezolvarea acestei situatii”, a declarat Octavian Popescu, unul dintre cei care au rude îngropate în cimitirul evreiesc din Petrosani.

 Maximilian Gânju